zaterdag 1 januari 2011

Ja, dat wéét ik!

Image Hosted by ImageShack.us

-Hou in gedachten: het kind is 3-
-Nog niet eens 3,5-
-Allemaal letterlijke citaten-

Ik (streng): Draakje, kom nu terug naar tafel je melk opdrinken!
Draakje (zonder op of om te kijken, met laconieke toon): Kom jij maar naar mij.

Ik (streng): Draakje: heb jij in je broek gepoept?
(Lees: in plaats van op het potje?)
Draakje (met een vermoeide "heb je haar weer"-toon): Ja, dat wéét ik!

Draakje: Mag ik nog cola?
Ik: Nee, je mag geen cola meer.
Draakje (ultiem verontwaardigd): Ik had het tegen oma!

Draakje:
Ik wil zelluf smeren.
Ik wil zelluf snijden.
Ik wil zelluf doen!
(Als we in de auto stappen mag ik blij zijn als ik zelf achter het stuur mag plaatsnemen.)
Ik wil ook naar school.
Ik wil niet naar de crèche, ik wil naar school. Ik ben een grote jongen.
Ik wil ook naar voetbal.
Ik wil ook!
Ik wil ook pleeteetjun drie!

Het kind heeft (a) bloedspoed zijn twee oudere broers in te halen, en het kind heeft (b) dat ene, dat je ne sais quoi in zijn karakter dat maakt dat iedereen in onze omgeving naar hem kijkt en vervolgens lachend meewarend tegen ons zegt: Daar krijgen jullie nog wat mee te stellen! Laat ik het zo samenvatten: Als Draakje als eerste was gekomen, is het enigszins voorstelbaar dat hij enigst kind zou zijn gebleven.
***
Aan de andere kant is Draakje ook het jongetje dat zo vaak aangeeft "op schootje" te willen zitten. Het enige kindje in ons gezin bij wie een kusje op de zere plek daadwerkelijk het enige genezende middel is, maar tegelijkertijd ook altijd het werkende middel. Zonder uitzondering.

Draakje is ook het kindje dat steevast, zonder uitzondering, bij het opgetild worden letterlijk (en met letterlijk bedoel ik ook echt letterlijk he!) in je armen springt onder het uitroepen van "JJJJJJJOEPIEIEIEIEIEIE!"

Draakje is ook het kindje dat verkleeft is was aan zijn giraffespeen. (red. giraffespeen is het andere dubbelwoord dat wij hier in Casa Punzel kennen. Naast het dubbelwoord kusknuffel.) Draakje is het kind dat bijna een siamese tweeling is was met zijn giraffe. De speen was inmiddels geamputeerd tot bedtijden. Maar zijn giraffe....oh, zijn giraffe...

(de foto is van januari 2009, stiekem toch een stukje terugblik)
Image Hosted by ImageShack.us

***
In Zwitserland is hij een paar keer zijn speen serieus kwijtgeraakt. Op een avond trokken wij de stoute schoenen aan en verzuimden wij te melden dat we de speen toch weer hadden gevonden. We riepen dat hij die nu echt serieus kwijt was en zonder naar bed kon vertrekken. Het grote zogenaamde pedagogische plan achter deze actie was dat wij de speen in geval van nood na een uurtje of wat zouden gaan brengen. Maar het geval van nood kwam gek genoeg niet. En inmiddels is Draakje voor nacht #5 naar bed zonder speen. Zonder mekkeren, zonder 's nachts wakker te worden. Wij waren en zijn flabbergasted!

En toen: Gisteren op ouderjaarsdag zijn wij giraffe kwijtgeraakt tijdens het winkelen. Althans, dat denken wij. Terug rechercherend moet het daar en toen zijn geweest. Wellicht wordt hij nog gevonden, maar, zo bedachten wij ons op die middag van 31 december na sluitingstijd, eerder dan 3 januari gaan wij daar niet achterkomen. Ons. Leven. Is. Een. Hel. Tot. Die. Tijd. Ik had bijna een Amber-alert afgegeven, ik zweer je. Speen okay, maar een tweede verlies in zo'n korte tijd....arg?

Ik stuurde Draakje naar bed met mijn KIKA-beer. (Een bloedoffer van mij, laat dat gezegd wezen.) En....het bleek okay. Inmiddels is Draakje zonder mekkeren aan nacht #2 begonnen zonder giraffe, met KIKA. Wij waren en zijn flabbergasted!

Want Draakje is een grote jongen. Dat heeft hij allemaal niet meer nodig en hij kan ook allemaal op het potje dingen doen en zo want hij wil naar school. Behalve dat wij vandaag tot drie keer toe het ritueel hadden....

Ik (streng): Draakje: heb jij in je broek gepoept?
(Lees: in plaats van op het potje?)
Draakje (met een vermoeide "heb je haar weer"-toon): Ja, dat wéét ik!

31 opmerkingen:

 1. Ja, het is een vermoeiende leeftijd... I know all about it :-( En ook herkenbaar dat ie wel eens enig kind zou kunnen zijn gebleven als dit de eerste was!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik snap dat je er af en toe moe van wordt, maar het is zo'n lekker ventje en hij heeft zo'n schattig gezichtje. Je schrijft weer mooi op. Wat rottig van die giraffe... hoop dat je hem toch nog gaat vinden. Al was het maar als aandenken aan een tijdperk..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Wieke: ik herkende ook al veel in jouw M!

  @Door: en dat is inderdad ook echt DE reden dat ik giraffe terug wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lekker bijdehandje. Zelluf doen ja. Dat vertelde de Spelmaker me ook zeer overtuigd. Inclusief zelluf autorijden. En dat hij hoopte dat dat nog even niet zou gebeuren. *grinnik*

  Maar het komt vast goed. Speen en giraffe 'de deur uit'... Die luier draagt hij vast niet tot zijn achttiende. Ja, lekker origineel en cliché.... Blegh. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ben je al op zoek naar reservegiraffes..?
  Fijn dat Draakje het zo goed oppakt zonder speen en zonder knuffel!
  En gniffelgniffelom de "Als Draakje als eerste was gekomen, is het enigszins voorstelbaar dat hij enigst kind zou zijn gebleven."
  Al denk ik dat je toch voor een volgende gezwicht was :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Draakje is gewoon veel te druk met GROOT zijn om op dat stomme potje te gaan.

  Je hebt wel mazzel hoor met die giraffe, kind 2 hierzo verloor ooit eens haar slaapdoekje, één of ander tuttig zijdezacht doekje met losgepulkt gehaakt randje, we weten waar het ligt....op een parkeerplaats langs een snelweg met geen enkele afslag.......we hebben werkelijk half Nederland afgezocht naar een soortgelijk doekje, het is een leeuwenkoningzakdoek geworden van de V&D, (lang leve Pumba), die kon er dan wel mee door....zucht.....hoewel elke avond er even werd herinnert aan mijn haastmoment op de parkeerplaats.....(amper 3 was ze, net als Draakje) ze heeft hem nog, de leeuwenkoningzakdoek, ze is 23, de hemel verhoedde dat hij nog eens kwijtraakt! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @JC: ik heb de directrice van de creche ooit eens op vrijdagavond teruggebeld naar de zaak: Dekentje van Wijzemans lag er nog...

  ....we hebben zeker mazzel met giraffe!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. O jee een wereld van herkenning en dan denk je dat weer eens over gaat. Ja dat klopt maar dan komen er ook weer andere eigenaardigheden voor in de plaats....Duh!
  Ook voor jou en je gezin nog de allerbeste wensen voor 2011 en natuurlijk veel blogplezier ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh, ik vind dit vooral een heel grappig logje! Die uitspraken, zo leuk/lief. En herkenbaar want oh, oude beer is voor jongste dat wat die giraffe voor draakje is. Ooit hoop ik hen van elkaar los te weken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ontroerd. Dat ben ik. Om alles. En omdat die van mij al zes en echt zijn, na drie keer ademhalen en een keer niet opletten. Zo voelt het tenminste.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. :) leuk logje weer. En Marco moest lachen om de badhandoek "gaan wij dat nu ook zo doen?"
  En Draakje`s uitspraken zijn zoo lief...en van die poepluiers ben je volgens mij voor zijn huewlijksdag wel af..... k hoop het tenminste:))

  BeantwoordenVerwijderen
 12. zucht....
  ze worden zo snel groot....
  zucht....

  Hier een (B)engel van 3 en af en echt af en toe zouden 4 lagen behang niet genoeg zijn denk ik...
  Hier is nu de uitspraak: "jij bent echt een zeurpietje hoor..." favoriet!
  zucht.....

  hahhahhaha
  Succes, maar stilletjes geniet je er zo van!

  Liefs,

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ohhhh Giraffe kwijt wat erg ik hoop dat je hem terugvind al is het alleen maar om hem voor hem te bewaren totdat ie groot is. Ik heb al die onafscheidelijke knuffels in een doos zitten tezamen met nog meer dingen uit hun kindertijd en er komen steeds dingen bij en als ze ooit uit huis gaan krijgen ze die doos mee, vol herinneringen !

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Maar waarom heet hij nou eigenlijk daakje? (-;

  Heerlijk, zo'n ondernemertje. Beter wat ondeugd te veel dat zo'n sufferd die maar voor zich uit zit te staren. En wat super dat beide enorme verliezen toch zomaar goed afgelopen zijn!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik weet nog dat mensen altijd tegen me zeiden: 'Wat leuk, zo'n ondernemend kind!' en dat ik dan dacht: Ha! Ik gun er jou ook eentje.

  Ontzettend vermoeiend maar ontzettend verrijkend, zulke kindjes. Die moet je koesteren!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hahah... leuk logje, maar ook een emotioneel logje. Had ik al eens gezegd dat ik jou een top moeder vind? Nou. Bij deze nogmaals.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hihi wat een heerlijk logje. En wat lekker dat die speen niet meer hoeft. Wij zijn ook al even van de speen af, en af en toe als we in het winkelcentrum zijn loopt ze de DA binnen om een nieuwe speen te kopen :-) Maar zonder die knuffel is vaak een stuk lastiger, hopelijk vinden jullie hem gauw terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik ben nog even benieuwd: wat zeg jij als hij zegt "kom jij maar naar mij" bij de eerste alinea? Ik zou door het lint gaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @Wieke: ik ging niet door het lint, maar ik maakte wel even duidelijk dat dat niet de juiste gang van zaken was. "Gelukkig" "win" ik het nog steeds in dat soort situaties. Op de trap gezet worden boeit hem namelijk ook voor geen meter!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. zegt eens lachend meewarend : Daar krijgen jullie nog wat mee te stellen! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hahaha al-le-maal herkenning, vooral dat zelluf doen!Frustie maar ook zooo leuk!
  Ik zou willen dat ze weer zo klein zijn....

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ow wat een wijsneus zeg! En anderen maar lachen en het zo 'schattig' vinden (en dat is het eigenlijk ook).
  Misschien dat giraffe nog wel terug gevonden wordt, maar erg knap van hem dat hij ook zonder kan.

  Carla (ik reageer even als anoniem, want steeds als ik via google wil reageren moet ik vijf keer bevestigen voordat het lukt).

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Het is echt een draakje hahaha

  De beste wensen voor 2011, dat het maar een mooi en gezond jaar mag worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. :-)) geweldig mannetje haha en tja, van wie zou hij het allemaal 'hebben' ?? :-))
  Dikke knuffel en maak er een mooie week lieve schat!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hihihi, slim joch! Dat moet gezegd worden.... Jahaaaaa... Dat weet hij! I know... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wij hebben dus drie konijnen. Just in case...

  En wat een heerlijk jochie. Alle goeds voor jullie in 2011! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Lekker eigenwijs menneke, vooral zo laten blijven.

  En natuurlijk ook nog de beste wensen voor dit ongetwijfeld fantastische 2011. En natuurlijk iets meer tijd voor jezelf nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. En is er al nieuws over de giraffe?
  Tja Draakje is een geweldig mannetje maar hij zal vast wel strickte regels eisen om hem bij te brengen wat kan en wat niet kan. Aan de andere kant een heerlijk knuffelventje, geniet van hem en van de andere twee, voor je het weet zijn ze weg, de wijde wereld in.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Oh ha,ha, wat een heerlijk eh...draakje. Middelste had een Beer-peen (beer & speen), speen op dezelfde wijze afgeleerd als jullie kwijt en echtwaar niet meer (wel dus) te vinden, toen hoefde idd nacht 2 beer ook niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Mag ik die kanjer ook een keer in mijn armen ontvangen?
  Ik ben gek op slimmerikken.
  Prachtig verhaal.
  Is het weggelopen dier nu terug?
  Vrolijke groet

  BeantwoordenVerwijderen