maandag 21 februari 2011

Hartverscheurend

De ouders van Kind aan Huis doen er heel veel aan -zo niet alles wat in hun vermogen ligt- om hun kinderen niet de dupe te laten zijn van hun scheiding. Voor zover wij het kunnen of mogen beoordelen vinden wij dat. We hebben namelijk ook andersoortige voorbeelden in onze omgeving, maar dat is een ander verhaal. Maar hoe hard ze ook proberen het beste te doen voor de kinderen, dan nog hebben de kinderen leed. Ouders gescheiden, gezin uit elkaar, het gemis van de andere ouder, loyaliteit's issues, het verdriet van je ouders zien, noem maar op.

Het is een keer voorgekomen dat Kind aan Huis kwam logeren nadat hij na een poosje bij zijn vader geweest te zijn, net terug zou gaan naar zijn moeder. Midden in de nacht heeft de Bevelvoerder hem toen naar huis moeten brengen omdat hij zijn moeder zo miste. Er zijn flink wat traantjes gevloeid die nacht, want de jongen wilde ook zo graag bij zijn vriend blijven en hij wilde ook hem niet teleurstellen. Ik heb de dag daarna Spelmaker echt het een en ander moeten uitleggen. Het ging -godzijdank- zijn belevingswereld te boven. Scheiden doet lijden, hoe hard de ouders hun best ook doen.

Ik had de laatste ontwikkelingen vernomen maar mocht er nog niet over praten omdat Kind aan Huis het nog niet wist. Meestal negeer ik andermans verzoeken als ik denk dat de Spelmaker het wel aankan, maar in dit geval leek me dit geheim inderdaad te groot voor zijn schoudertjes. Voor doorvertellen ben ik nooit bang geweest. Maar voor het eerst in mijn leven sinds Sinterklaas verzweeg ik iets voor hem. For his sake.

Vlak voordat Kind aan Huis kwam logeren (Goh, alweer? Ja, alweer!) fluisterde Spelmaker me toe dat Kind aan Huis hem iets had verteld, maar dat ik er niet over mocht praten, want Kind aan Huis vond het vreselijk. Ik stelde hem gerust: no worries, ik wist het al van de ouders van Kind aan Huis. Ik weet het al en Spelmaker heeft niks verklapt dat niet terug te draaien is. Het gegeven was dus inderdaad groot voor de schoudertjes.

Gisteren, ergens los uit de pols, kijk ik de niet-biologische tweeling aan en zeg Kind aan Huis dat ik het weet, want zijn ouders en ik babbelen nog wel eens. En we gaan er gewoon lekker niet over praten, klaar. Ik zie een moment van opluchting bij beiden en vervolgens gaan ze weer volkomen op in elkaar.

Ze gaan naar bed en ik heb 's avonds nog even contact met zijn ouders: als hij het niet redt en hij wordt enorm verdrietig vannacht, wie bellen we dan.....zijn moeder of zijn vader? Er komt een berichtje terug: wat Kind aan Huis het liefste wil. Ik stuur terug dat we een half oor open zullen houden.

Vanmorgen stuurde ik een berichtje dat alles super-duper was gegaan. En pas vanavond ging hij naar huis. (Hij en Spelmaker mopperend en mokkend dat ze niet nog langer bij elkaar mogen blijven. )

Kind aan Huis heeft twee hele lieve ouders die heel veel van hem houden. Maar soms, soms denk ik dat Spelmaker op het juiste moment in zijn leven kwam. Los van de mooie vriendschap heeft hij hier een veilig plekje, hoop ik.

En over wat Kind aan Huis voor Spelmaker betekent kan ik (en zal ik) minstens zo'n lang logje dichten...

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

30 opmerkingen:

 1. Mooi gesproken. Als je een kind een veilige haven kunt bieden, heb je iets goeds gedaan.en wat een geweldige foto's! Zo schaterend op de foto zie je ze niet vaak!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Scheiden doet lijden inderdaad. Gelukkig (hoe raar is het om in zo'n situatie over gelukkig te schrijven) proberen zijn ouders het voor Kind aan Huis zo goed mogelijk te doen. Zijn er nog broertjes en zusjes in het spel trouwens.
  De vriendschap tussen de twee mannen is heel bijzonder. Oudste heeft dat ook met K. Ik hoop dat ze dat nog heel lang vol gaan houden. Fijn dat jullie KaH een veilig plekje kunnen en willen bieden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat fijn dat hij een veilige plek bij jullie heeft en wat zijn de jongens leuk samen. Heel speciaal. Maar meid, wat kun jij cryptisch schrijven!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat bijzonder dat Spelmaker en Kind aan Huis op deze leeftijd al zo'n diepgewortelde vriendschap hebben.
  En wat hartverwarmend dat hij in jullie gezin het plekje krijgt waar hij zo'n behoefte aan lijkt te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kind aan Huis had volgens mij geen betere vriend kunnen kiezen; hij kreeg niet alleen een geweldige, bijzondere vriendschap met Spelmaker, maar ook een waardevolle vriendschap met een gezin waar hij een warm en veilig tweede huis heeft. Dat 'tweede' hier alleen spreekwoordelijk juist is, is al ingewikkeld genoeg... Ik wens hem veel sterkte met het laatste nieuws over de laatste ontwikkelingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sneu altijd, kleine kinderen met van die grote problemen.

  Goed dat hij ergens naartoe kan waar het onbevangen leuk is en waar hij altijd welkom is.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat fijn dat hij in spelmaker een goede vriend heeft gevonden en in jullie gezin een veilige haven.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. grappig het had het verhaal van mijn oudste en zijn beste vriend van vroegen kunnen wezen.... ook een heel ingewikkeld verhaal erom heen, helaas zijn ze op de middelbare school echt uit elkaar gegroeid en hebben ze nu veel minder contact.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk voor Kind aan Huis dat hij bij jullie kan zijn en lekker met Spelmaker kan spelen.
  Scheiden doet inderdaad lijden en de kinderen lijden het meest. Gelukkig heeft Kind aan Huis ouders die het snappen en zo goed mogelijk wllen oplossen. Ik namelijk ook andere verhalen en het is waardeloos als je dat van dichtbij meemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fijn dat hij bij jullie een warme plek heeft en een fijne vriend!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Kinderen lijden altijd onder een scheiding, hoe goed je het ook regelt, denk ik. Maar wat fijn dat ie een vriendje heeft die door dik en dun naast hem staat en zo heerlijk gezellig zelfs naast hem in bed ligt! Die koppies en die grote glimlachen op hun gezichten.....onweerstaanbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat fijn dat jullie hem dit als gezin kunnen geven. Hij zal jullie dankbaar zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. een moeilijke periode ... maar wat hebben ze toch lol met elkaar ... komt goed !

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zoals je al typte gaat scheiden nooit zonder verdriet. Maar een vriend (en een ander huis) waar je je verdriet kan vergeten is dan natuurlijk meer dan geweldig. Wat een prachtige vriendschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Scheiden is voor kinderen altijd moeilijk te begrijpen. Het zijn ook vaak volwassen dingen, abstracte dingen, zoals "papa & mama houden niet meer van elkaar en daarom is het beter dat we niet meer bij elkaar wonen". De basis onder hun bestaan valt weg.
  Mijn zoon kreeg als puber met een scheiding te maken en het heeft werkelijk heel veel jaren geduurd voor hij daar over heen was. Misschien is hij er nu nog niet over heen, diep in zijn hart. En het heeft hem enorm veel pijn gedaan, ondanks dat wij als ouders gewoon contact zijn blijven houden en elkaar niet verketterden.
  Ik hoop dat KaH deze moeilijke tijd ongeschonden door komt. Gelukkig heeft hij Spelmaker met jullie daarachter.
  OT van mij mogen jullie de box van The Killing lenen als we uitgekeken zijn. Nog 8 uur te gaan en weet waar je aan begint ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Inderdaad hartverscheurend, hoeveel verdriet zo'n kind te verwerken krijgt. En hartverwarmend om te lezen hoe jullie (en dan vooral Spelmaker) hem kunnen opvangen. Gelukkig dat hij een derde huis heeft, eentje waar hij nooit het gevoel hoeft te hebben dat hij partij moet kiezen. Want hoewel dat nooit de bedoeling zal zijn van zijn ouders, zo zal hij dat toch (onbewust) voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Zo ontzettend bijzonder, die twee jongens. Ze zijn nu ook op de leeftijd dat het een onuitwisbare indruk op hun verdere leven gaat geven. Wees maar trots op je zoon (en jezelf) dat dit een positieve indruk gaat zijn. Zeker weten!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een prachtig logje en wat een veiligheid bieden jij en de bevelvoerder aan Kind aan Huis.. Ik vond je al een topwijf maar nu al helemaal.. Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk mensen als jij zijn als je een opgroeiend kind met teveel leed op je schouders bent, dus dikke kus voor jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat fijn dat je je huis en hart openstelt! En wat een geweldige vriendschap tussen die jongens. Zo komen ze deze fase in hun leven goed door. Heerlijk dat je mij hier deelgenoot van laat zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Het was niet mijn bedoeling te klinken alsof wij veel opofferen: als Kind aan Huis er is hebben wij eigenlijk een kind minder aan Spelmaker! Eigenlijk doen we het voor onszelf om het rustiger te hebben ;-)

  En jullie begrijpen dat ik niet in details trad over de omstandigheden...mia privacy is niet hun privacy, zogezegd

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Een thuis blijft het allerbelangrijkste. Voor kind en ouder, ook al is dat thuis ergens anders ....

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Voor mij klinkt juist het tegendeel hoor lieve Rap; ik ga er altijd vanuit dat je in je leven de juiste personen tegenkomt op het juist moment; als je dan ziet dat ook in het jonge leven van Kind aan Huis hij diegene tegenkomt die er voor hem zijn :-)) Prachtig!
  Dikke knuffel

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Beter een goede vriend, dan een verre buur...en dat spelmaker dit nu al kan zijn, samen met jullie, is bewonderingswaardig....
  Hou dat half oor open....
  Lieve groetjes, Margot

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Fijn dat het zo kan en dat het zo gaat! Fijn voor kind aan huis, fijn voor zijn ouders, fijn voor spelmaker en voor jullie dat jullie er voor hem zijn en dat het niet uitmaakt hoe en wat...

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Die foto's maken het verhaal helemaal af. Dat ze nog maar lang zulke goede vrienden mogen blijven!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Goed dat hij zo'n goed vriend heeft.
  Hoe goed ouders het ook proberen te regelen, de kinderen blijven toch altijd de dupe.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Mooi die twee jongens! Mooi hoe kindaanhuis zich bij jullie kan en mag voelen, en mooi dat jullie niet het idee hebben om veel aan hem op te offeren, topsituatie voor allemaal dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Een scheiding brengt altijd zoveel schade toe! Zelfs als het 'smooth' lijkt te gaan... Ik heb nog altijd een schuldgevoel wat ik mijn drie koters heb aangedaan met mijn scheiding van hun vader. Al zeggen ze honderdduizend keer dat het okay is, dat ze het begrijpen, dat ze achter me staan. Zelfs nu jongste de achternaam van manlief heeft aangenomen (en dat is niet voor niets, dat moge duidelijk zijn, bij zo'n zware beslissing), bedenk ik me nog steeds hoe sneu het is voor de kinderen dat het gelopen is zoals het gelopen is....

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat doen jullie dat goed met elkaar! Fijn dat hij een veilige plek heeft bij jullie. Ben er maar trots op dat jullie dat kunnen bieden.

  BeantwoordenVerwijderen