maandag 14 februari 2011

Drie keer knipperen en hij is 18

Het is hier het thema van 2011: groot worden en groot zijn. Niet alleen Draakje wordt groot, al claimt hij zelf wel het alleenrecht te hebben op het zijn van een heule grote jongen. Maar feit is dat alle drie de Musketiers erg rap, erg groot aan het worden zijn.

Draakje is dus zindelijk. (Luiers zijn zoooo 2010!) Hij had het blijkbaar besloten: dit keer was het menens. Hij deed een poep op het potje, trok zijn broek omhoog en liep naar me toe: "Ik ben nu een grote jongen en ik hoef niet meer naar de crèche. Ik mag nu naar school." Ik wist niet of ik moest lachen, vertederd moest zijn of dat mijn hart een beetje moest huilen. Ik deed het dus allemaal maar. En hij is de teleurstelling van "nog steeds niet naar school mogen" ondertussen nog steeds niet te boven. De hemel in geprezen is hij wel.

En deze zaterdag zat er een fervente Ajacied in de Kuip te juichen voor Feyenoord. Echt? Ja echt. Geen Broodje Aap verhaal. Kind aan Huis ging namelijk met Spelmaker en Bevelvoerder mee. Gewoon, omdat Spelmaker zijn beste vriend is. En Spelmaker heeft me gezegd dat hij een keer met Kind aan Huis meegaat naar de Arena. Gewoon, omdat Kind aan Huis zijn beste vriend is. Iedereen die Spelmaker kent, zal op zijn minst een wenkbrauw optrekken: Spelmaker de Arena in? Wow. Bevelvoerder zet daar dus echt geen voet over de drempel, dus ga ik maar met die twee. Gewoon, omdat het beste vrienden zijn. Best wel chill, in hun woorden. Maar goed, alle gekheid op een stokje: Ik vind het nogal wat, zo'n volwassen vriendschap. Wat zeg ik: daar kan menig volwassene een puntje aan zuigen! Een lesje in loyaliteit, elkaar waarderen voor wat ze zijn, wie ze zijn en dat okay vinden en respecteren. Rapunzeltje buigt heel diep voor haar oudste zoon en zijn beste vriend. Ik zei het eerder: ze halen het beste in elkaar naar boven. En ze giechelen als meiden samen, maar laat ze niet horen dat ik dat heb verklapt. Och, kijk ze daar. Ze noemen zichzelf een tweeling en iedereen in hun omgeving kan dat alleen maar beamen.

Image Hosted by ImageShack.us

Vanmorgen zat Draakje ontroostbaar achterop de fiets. Ik begreep niet waarom hij zo moest huilen om een snottebel. Daar heb je toch zakdoekjes voor? What's the big deal? Nou, uiteindelijk kwam de aap uit de mouw: "snottebellen zijn voor babies en ik ben een hele grote jongen!" De rest van de fietstocht heb ik uitgelegd dat verkoudheden ons allemaal overkomen. Ook de koningin en Oma Opel hebben wel eens een snottebel en weet je wat: ook Sinterklaas heeft wel eens een snottebel. Nou, wat denk je? Toen was het leed geleden.

Kind aan Huis heeft een klein zusje. Maar Schoonheid is niet klein meer. Ze is 7 geworden. En voor haar verjaardag ben ik een uurtje eerder gekomen om heur haar te doen. En ze kreeg een tasje met echte make-up van mij. Ik deed heur haar en haar moeder deed heur make-up. Schoonheid is ook niet meer het kleine zusje...

Image Hosted by ImageShack.us

En vandaag beleefde Wijzemans een grote mijlpaal. Een hele grote mijlpaal. Ik heb er een filmpje van gemaakt. Het gesproken commentaar is totally unrelated, maar wel amuzant. En pas als je het filmpje hebt bekeken, mag je naar de laatste alinea gaan.


Mijlpaal als je 5 bent.
Geüpload door raponzeltje. - Video's over familie, verjaardagen en opvoeding.

Nou, en nadat het gesprek aan tafel compleet was gegaan over wisselen, grote-mensen-tanden, tandenborstels en tanpasta riep Draakje dat hij moest plassen.

Hij deed een plas op het potje, trok zijn broek omhoog en liep naar me toe: "Mag ik in spiegel kijken?" Ik heb hele grote tanden!" Ik wist niet of ik moest lachen, vertederd moest zijn of dat mijn hart een beetje moest huilen. Ik deed het dus allemaal maar. Draakje bekeek zichzelf minutenlang in de spiegel van mijn make-up tasje en concludeerde uiteindelijk tevreden dat hij hele grote tanden heeft.

Het gaat hard mensen. Drie knipperen en mijn oudste was ineens negen. Nog drie keer knipperen en hij is achttien?

30 opmerkingen:

 1. Je hebt een stem! :-)))
  En ergens komt hij me bekend voor.
  Maar dat heb ik eigenlijk met alle mensen die een ggg en een rrr van boven de rivieren hebben.
  Komt door de tv. Daar mogen geen Limbo's op. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Irène: :-D
  En bij jouw paatjes zaten 2 nieuwe voor Wijzemans, da's bijzonder. Ze stuiterden. En ik was ENORM blij met je kaartje. (Mijn handschrift is net als het jouw, niet doorvertellen.....)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi logje!
  Geweldig gesprekje ook. :-D
  Wel een beetje flauw van de Bevelvoerder dat hij de Arena niet ingaat. Als zijn ZOON het al doet, moet hij toch ook overstag.. voor de beste vriend van zijn zoon. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. haha, lekker zo'n draakje die nog magisch kan denken. Ik heb even naar zn foto gekeken hiernaast, dat was vast van vlak na dat plasje. Want ze zijn echt groot inderdaad ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik weet niet of ik moet lachen, vertederd moet zijn of dat mijn hart een beetje moet huilen haha, dus ik doe het allemaal maar, ik vind het zo'n lief logje! Leuk je stem weer even te horen:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 18 zal zeker ook leuk zijn ;) Samen stappen ofzo... hahaha...

  Ah ja, de mijne wordt al bijna 7.... knipperde ik ook een keer te vaak ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En als je dan nog 1x knippert zijn ze dik in de 20, dat overkwam mij, volgens mij ben ik wat jaren kwijt (mam, ik ga in Australie studeren.....slik)

  trouwens, ik zag laatst een tandenfee met enorme snottebellen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wowwerdewow! Ik wil ook een op-de-wc-poepende-peuter en een wisselende kleuter! WB die peuter: hij roept nu 'al' dat-ie het vies vindt: een kleine stap voor de mensheid, maar een grote stap voor Wessel (of ging dat spreekwoord anders?)
  en idd: het gaat zó hard! aan de ene kant ook wel fijn (voor geen goud die babytijd terug) maar aan de andere kant: hallo: ik was gisteren toch 18?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Whah: dat ga ik hem morgen vertellen: een tandenfee met snottebellen! Cool....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vrees het wel; het gaat allemaal veel te f***ing hard, als ik het zo mag zeggen. Gelukje hier is dat ze niet zo hard groeien en op het oog dus klein blijven; het slechte praten van de jongste twee draagt ook niet bij aan een 'volwassen' uitstraling, maar toch... Waar zijn die kleine frummeltjes van me gebleven? Maar weet je, stoer is het wel; van die grote gasten!
  De vriendschap is prachtig, het tandendoosje al net zo en Draakje is natuurlijk gewoon goed bezig (misschien moet hij ook effe drie keer knipperen??)!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben ook steeds weer verbaasd. Mijn Billemans wordt over een maand alweer 11. Het is echt niet te geloven. Over een jaartje en een paar maanden heb ik een brugpieper in huis. Ik! De moeder van een puber. AARRGGH! Het moet niet gekker worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. En nu heb ik dus eindelijk de stem gehoord bij het plaatje! ;-) Dat wordt snel afspreken dus!!
  En draakje....? Maak je geen zorgen, het gaat wel hard, maar (gelukkig) niet zo hard allemaal!! Gewoon genieten van de momenten, dat is het allerbelangrijkste!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Er zijn gelukkig genoeg momenten om stil te staan en haren te vlechten bijvoorbeeld.....

  BeantwoordenVerwijderen
 14. heerlijk logje!
  en wat leuk je stem es te horen (leuk gesprekje trouwens!)
  en ook een leuk kikker-tandendoosje...
  maar dat ze snel groot zijn, ja, dat is mss wat minder leuk, genieten van elk moment denk ik dan maar!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hé, zo'n mijlpaal hadden wij laatst ook :-)!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Oh wat een heerlijk logje! Je filmpje is zo populair dat er maar liefst 2x reclame bij te zien is, ervoor en erna.

  Onze eersten en tweeden schelen volgens mij respectievelijk (pakweg) een half jaar van elkaar, zij het dat bij de eersten die van mij ouder is en bij de tweeden die van jou.

  Hoewel ik het Kuip/Arena verhaal niet helemaal begrijp (ballen verstand van voetbal), begrijp ik de essentie wel, en ik betwijfel of onze oudste bij lange na zo volwassen een vriendschap zou kunnen onderhouden.

  Het filmpje was me duidelijker (beelden zeggen meestal meer dan woorden), en onze jongere tweede had deze mijpaal al 2x gehad nog voor z'n 5e verjaardag, compleet met al 1 zichtbare nieuwe tand. Hoewel dit geen eigen verdienste is (daar denkt hij zelf waarschijnlijk anders over), wordt het ook hier geassocieerd met 'groot zijn'. Hij vindt nu ook dat ie z'n tandpasta uit moet spugen, zodat hij straks met grote-mensen-tandpasta mag poetsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wow.... Grote helden zijn het.

  Ik knipper ook niet meer hoor, dat heb ik opgegeven. Veels te bang dat. Doet trouwens wel zeer, die droge ogen (-;

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mooie staart trouwens. Gaat ze later met de spelmaker trouwen?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik heb genoten van de reacties! Niemand durft blijkbaar meer te knipperen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ow zeg me niks over de tijd die vliegt. Nog geen 6 weken meer en ik heb een tiener in huis. Tiener als in compleet met puberale trekjes, stink zweet en grote mond.

  Luiers zijn idd zoooo 2010. Dochterlief 2 is sinds een week ook droog (overdag dan maar hé, ze is nog maar 2), nu de laatste nog maar die mag nog een poosje luieren ;)

  Enne, niet meer knipperen hè, gewoon ducktape aan je ogen plakken

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dat stemmetje van Wijzemans....met dat "mmm" na je antwoord....in een woord vertederend!

  Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een prachtig lief logje. En herkenbaar, al zitten ze hier niet in het voetbalstadion: de vriendschap tussen oudste en haar hartsvriendin is ook erg hecht en machtig mooi om te zien.
  Inmiddels is oudste trouwens bijna klaar met wisselen. Nog één tand moet er uit en dan is het gedaan. En alle tandjes bewaard, dus ik voel een woordeloze woensdag opkomen. ;-)

  Als je afspreekt met Wondel, mag ik dan mee? Please! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. De Kuip is een mooier stadion de De Arena. Voor muziek in ieder geval wel. Het is bijna jammer dat ze de Arena gebouwd hebben. Anyway, leuk dat de Spelmaker op bezoek gaat. Stadions blijven indrukwekkende gebouwen.
  Draakje is toch eerder wakker zodat hij de haan kan wakker maken?

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Mooi blog. Ik vind het al rap gaan man, met ineens een échte peuter van 2,5 en een baby van gewoon al 4 hele maanden?!
  Die vriendschap, prachtig man!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Mooi logje. En ja, voor Feyenoordfans zijn sommige plekken taboe. Hoewel je er wel voor een wedstrijd A..x - Feyenoord wel naar toe mag natuurlijk. Bij sommige "fans" gaat het zelfs zo ver dat ze niet eens naar Amsterdam willen (dat vind ik iets overdreven).

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Tja dat knipperen, eigenlijk heel onverstandig maar het moet zo nu en dan. Ik knipperde even en mijn oudste was moeder, waardoor ik tot oma werd gepromoveerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Beetje laat misschien, maar toch even een reactie op je logje. Wat een lief logje! Wat een lieve moeder! En wat een aardige, prettige stem! Nu wil ik je helemaal in het echie zien.
  En ja, het gaat echt heel snel, ik kan het alleen maar beamen. Ik weet nog als de dag van gisteren dat ik voor het eerst moeder werd, nu leent hij mijn auto.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik begrijp nu dat jullie 's morgens mogen uitslapen, omdat al het kinderspul ietsjes later wakker wordt.
  Hier kraaien de hanen van Vogelhospitaal "de Toevlucht" zelfs midden in de nacht.
  Vogelvriendelijke groet

  BeantwoordenVerwijderen