dinsdag 21 december 2010

Rapunzeltje goes personal

Mijn beste vriendin is 8 jaar jonger dan ik. Dat is op deze leeftijd een leeftijdsverschil van lik me vestje, maar toen we elkaar leerden kennen in 1998 was het leeftijdsverschil behoorlijk: de kloof tussen 27 jaar en 19 jaar is behoorlijk, op die leeftijden. Het kan afhankelijk van de achtergrond zelfs een wereld van verschil zijn.

Toen we elkaar leerden kennen, toen we 27 respectievelijk 19 waren, ging het "niet zo goed" met ons. En dat was de enige reden dat we elkaar konden leren kennen. Anders zouden we elkaar zeker weten, nooit hebben ontmoet. Onze levens speelden zich namelijk af in parallelle universums. Niks hadden we overeenkomstig, niks. Behalve....

Wij hadden allebei een beetje hulp nodig om de rails weer te vinden. En het klikte direct, durf ik te zeggen. En in ons gedeeltelijk individuele, gedeeltelijk gezamenlijke zoektocht naar onze respectievelijke rails, hebben we een oerband gesmeed.

Door lief en leed is makkelijk gezegd, maar wij hebben lief en leed beleefd onder bijzondere omstandigheden. Maar wat ons echt bijzonder maakt, is dat wij lief en leed hebben doorbeleefd. Ook later onder normaler omstandigheden en nog later onder gelukkiger omstandigheden. Toen wij eenmaal onze eigen rails hadden gevonden en voorzichtig leerden niet te ontsporen, zelfs niet in cruise controle, bleven wij lief en leed delen.

Zij was mijn getuige bij mijn huwelijk. Zij was namelijk de eerste die vernam dat er een mogelijke spuitgast in beeld was. En zij belde mij vanuit Frankrijk waar ze een paar jaar woonde, toen het echt even niet ging. Inmiddels woont ze alweer jaren hier, in Nederland. En we delen nog steeds lief en leed en...zelfs op de momenten dat we dreigen de rails uit het oog te verliezen, durven we elkaar te bellen. Er is niemand anders die we kunnen bellen. Want wij zijn de enige die de ander zonder gêne, zonder schuld, maar met alle inzicht en achtergrond de richting naar de rails kan wijzen.

***
En nu is ze ziek. Ernstig ziek. Er is van alles loos en men weet niet goed wat er is. Ze loopt ziekenhuis in en uit. Ze is er bijna vaker dan op werk. Het is serieus, het is ernstig. En ze is jong, zo jong. Het leeftijdsverschil speelt weer op: ik vind haar haar zo jong, zo veel te jong om ziek te zijn.
***

Ik heb 18 december, logdiner, afgezegd omdat ik meer tijd moest maken voor mijn gezin. Ik heb verkondigd dat mijn aandacht uitging naar alleen mijn gezin en naar haar en ik meende het. Ik wilde 18 december thuis zijn, maar uiteindelijk zat ik die avond, de avond van het logdiner, met haar. Met grote toestemming van de Bevelvoerder. Wij zaten ons ongans te eten aan sushi's en wijn en groene thee. En wij deelden lief en leed. Heel veel lief en heel veel leed.

Mijn vriendin is ziek en Punzel maakt zich zorgen. Grote zorgen. En de Bevelvoerder ook. De Bevelvoerder is dol op haar en weet daarbij hoeveel ze betekent voor zijn Punzeltje.

***
Mijn vriendin doet inkopen voor een woondecoratiebedrijf en daarvoor reist ze geregeld naar China. Daar heeft ze, speciaal voor mij, een beeldje laten ontwerpen. Een enig en uniek beeldje. Omdat ze weet dat ik iets met kikkers heb. Het had een uniek item moeten zijn, maar het bedrijf vond het zo mooi dat ze het in productie hebben genomen. Ik heb geen uniek item, ik heb een prototype, hoe cool. Speciaal van haar, voor mij.

Image Hosted by ImageShack.us

Punzel heeft een heel bijzonder vriendinnetje. En ze maakt zich zorgen. Ze houdt namelijk heel veel van haar vriendinnetje.

32 opmerkingen:

 1. Oeiii, ik kan me héél goed voorstellen dat je je grote, grote zorgen maakt! Sterkte.... Pffff.

  Enne: wat een gaaf kado zeg. Ik vind em ook supermooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. tranen in mijn ogen. Sterkte voor je dinnetje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ach lieve Rappie, wat een mooi logje. Dit is een waarlijk bijzondere vriendschap als je al zoveel met elkaar mee hebt gemaakt. Wat een angst en zorgen heb je om jouw lieve vriendin. Ik hoop ontzettend dat het allemaal helemaal goed komt met haar. Goed dat je met qualitytime met haar hebt doorgebracht. Ik leef me je mee. Sterkte, uiteraard ook voor haar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. *slik* Ik hoop dat de wijze heren dokters ontdekken wat er spookt in het lijf van je vriendin en dat ze dat spook kunnen verjagen. Sterkte voor haar. En voor jou. En voor de Bevelvoerder.

  En jij hebt gewoon een prototype en zij heeft een beeldje op haar naam staan. Een supermooi beeldje!

  *knuffel*

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heftig logje en wat ontzettend eerlijk ben je toch weer. Door de regels lees ik heel wat verdriet. Oud zeer en nu weer nieuw zeer. Heel veel sterkte lieve meid en nu gaan de kaarsjes aan voor jou en je vriendin. Goed dat je die keuze hebt gemaakt de 18e. Knuf!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ben overigens nog wel benieuwd waarom je iets met kikkers hebt. Vertel je dat nog 'ns? Dit beeldje is heel bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een dikke knuffel voor jou en je vriendin. ECHTE vriendschap is zoveel waard, je hebt een goede keuze gemaakt. EN sterkte voor jullie, voor haar. Dat het goed mag komen. En snel een beetje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een mooi voorbeeld van echte vriendschap. Jullie komen altijd weer bij elkaar uit. Vrouwenvriendschappen zijn ook best mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooi logje weer. Ik heb je echt gemist de 18e, maar had het niet goed gevonden als je er wel was geweest; want je vriendin gaat uiteraard voor. Ik hoop en bid dat ze mag genezen. En wat geweldig zo'n vriendschap! en wat zul je je machteloos en verdrietig voelen. Heel veel sterkte lieverd! Je krijgt een hele dikke knuffel van mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een prachtig symbool van vriendschap, dat beeldje en dit log. Ik ken het gevoel, mijn allerbeste vriendin is ook heel heel ziek, al een dik jaar. ze gaat dood, ietsje sneller dan normaal zeg maar, heel veel sneller nu, zo snel dat ze tussen kerst en oud&nieuw weer naar een andere specialist moet, die voegt zich dan in d groep medici die zich over haar 'geval' buigen. En ik maak me zorgen, want ik zie een geweldige vrouw die twee jaar geleden nog in interventiebijstandsteams door nederland trok om gevangenisrelletjes in mekaar te meppen tot een hijgerig en wankel wijffie veranderen. Nog wel met humor, altijd humor, zij is mijn betere helft......dus ik ken het gevoel, een beetje, want ieder geval is uniek.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ach meis, ik moet er weer om huilen. Wat is dàt toch verschrikkelijk!
  Wat een mooie kikker...zoals hij daar staat en nadenkt...dat is echt passend! Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een bijzonder mooie log, heel mooi en goed omschreven je *hartje* voor haar druipt ervan af. Ik kan alleen maar hopen dat jullie nog heel veel tijd samen is gegund, dat ze toch binnenkort ontdekken wat ze heeft en dat er snel iets gedaan kan worden... welke tijd is daar beter voor als met de Kerst... #hoopikzovoorjullie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Sterkte!
  Bemoedigende groet uit Amsterdam-ZuidOost

  BeantwoordenVerwijderen
 14. een bijzondere vriendin ... koester en omarm ... hoop - wij hopen mee xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Nou goede keus hoor repel , echte vriendschap is zoveel waard !

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een bijzondere vriendin heb je, en wat naar dat je dit met haar moet meemaken. En dat je, hoe dichtbij je ook staat, niets kunt doen om daar iets aan te veranderen. Ik hoop dat ze erachter komt wat er aan de hand is, en dat er iets aan te doen is. Sterkte voor haar (gezin?) en ook voor jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Gave kikker zeg!

  Heel naar te horen dat het niet goed gaat met haar. Beroerd voor haar en voor jou, ik begrijp dat jullie alleen maar heel hard kunnen duimen dat het goed gaat aflopen. En er zijn voor elkaar. Dat is wel super natuurlijk, dat zij zo'n goeie vriendin heeft (en andersom). Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Punzeltje wat naar, ik hoop dat ze vinden wat er met je vriendin aan de hand is, misschien komt er dan ook een behandeling voor.
  Je gekroonde kikker viel mij al op in je kopfoto, gewoon omdat hij wat uitstraalt.
  Een uniek cadeau van een uniek mens. Ik hoop dat jullie nog lang lief en leed kunnen delen, omdat ze weer op gaat knappen.
  Sterkte voor jou en voor je vriendin.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. ach lieverd, wat mooi zo'n vriendin,en wat prachtig die kikker, en wat naar dat je, je zo'n zorgen om haar moet maken!
  Ik zit hier met tranen in mijn ogen, ook al omdat ik de hele dag al loop te wachten op bericht van mijn vriendinnetje die geoppereerd word vandaag, en waarvan de uitslag onzeker is, ook ik maak me grote zorgen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. O en wanneer ik goede gedachten en gebeden voor mijn vriendin opstuur, zal ik ook even aan de jouwe denken!!
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Je bent een lieve vriendin, veel sterkte voor jullie allebei.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat ontzettend vervelend dat ze weten wat er is zeg. Alleen dat is al zo slopend. Veel sterkte en liefs.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ach meisjes toch, wat heftig. Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Het is vreselijk als je beste vriendin ziek is... Ernstig ziek.... Ik hoop voor jullie allemaal dat er snel meer duidelijkheid is en dat er goed iets aan te doen is!
  Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat een mooi logje, heel bijzonder zo'n vriendschap. Ik brand een kaarsje dat de artsen snel vinden wat er nu eigenlijk aan de hand met je vriendin!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Dat jullie samen iets bijzonders hebben is wel duidelijk. Vriendschap is een bijzonder ding, wees er zuinig op.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik hoop van harte voor jouw vriendin én voor jullie dat het allemaal goed afloopt.
  Fijn dat je er voor haar bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. de kikker vond ik al erg mooi. Zo lang, slank, en vooral die wijze houding! Het verhaal er achter is nog mooier. De reden dat je dit hier deelt een stuk minder. Heel veel sterkte lieve Punzel. Voor je lieve vriendin, maar ook voor jou!


  PS. heb je de laatste disney-film al gezien?

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ach meisje, heel veel sterkte! Zo'n vriendschap is uniek en volgens mij heb je er al eerder over gelogd.... Soms kunnen jonge mensen heel erg ziek zijn en toch niet doodgaan hè? Kijk naar de zoon van JC en naar mijn schoonzoon die Hodgkin leken te hebben en uiteindelijk Pfeiffer hadden....... Hoe dan ook: voor zo'n vriendschap laat je alles liggen en ben je er als ze je nodig heeft. Goeie beslissing. Je bent een absolute schat!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Mooi en triest liggen vaak zo dicht bij elkaar helaas.
  Lief en heel mooi geschreven Rapunzeltje.

  BeantwoordenVerwijderen