dinsdag 12 april 2011

Godver. Groot Leed voor Kind (en Moeder)

Als ik op dinsdag vrij ben, parkeer ik mijn auto 10 minuten voor de schoolbel gaat tegenover het schooltje. Ik instrueer Draakje dat hij even in de auto moet blijven zitten, en dan sjees ik gehaast loop ik met mijn sexy catwalk-tred de school in om Wijzemans 5 minuten te vroeg uit de klas te sleuren halen. Ik rees verder rij dan voorzichtig door het woonerf om Spelmaker 3 minuten voor tijd van de dependance te halen en ik rees dan verder rij dan keurig met 50 km/h op weg naar het zwembad. Als we het zo doen, ligt Wijzemans net op tijd in het water voor zijn zwemles. Het moge duidelijk zijn dat de dinsdagen dat ik werk, de Bevelvoerder iets soortgelijks doet, maar dan op z'n brandweers, of zo.

Vandaag wilde ik Vriendin In Gips bezoeken en besloot daarom de Musketiers over te laten blijven. Normaliter doe ik dat liever niet op die drukke dinsdag met die zwemles, maar de jongens hadden er nog zin in ook. De cool crowd bleef ook over, of zoiets. En Buurmeisje was er voor Wijzemans: samen overblijven, hoe romantisch. Dus ze bleven over.

Enfin, ik sjeesde dus vanmiddag dat lokaal in en Wijzemans kwam al pratend naar me toe. Zijn overblijftas viel open, alles viel op de grond en de hele klas barstte in lachen uit. Wijzemans leek alleen maar moeite te hebben om zo rap mogelijk dat lokaal uit te komen en mij binnen 1 minuut te vertellen: "Ik kon niet stoppen met lachen!" Heeft hij het uitlachen gehoord? Ja, zijn dag kon namelijk  nog erger eindigen. Ja, hij heeft het lachen gehoord.  In eerste instantie dacht ik namelijk nog dat hij moest lachen, maar drie meter buiten het lokaal kwamen de tranen. Tot 15:10 uur heeft hij ze kunnen ophouden.

Vriendje had zo grappig gedaan en hij had zo moeten lachen en hij kon niet stoppen met lachen en toen had hij in zijn broek gepoept. Om half 10 's ochtends. En hij heeft er de hele dag mee rondgelopen. Bang dat de juf boos zou zijn, bang dat ik boos zou zijn. Bang dat zijn vriendjes het zouden ruiken en hem zouden pesten. De hele dag. G*dver. Had ik hem maar niet laten overblijven.

Ja, hij is dankzij de kinderdokter met de mooiste naam zindelijk, maar ja, het blijft nog steeds een probleem. En als ik vergelijkbare gevallen om me heen bekijk, zijn we nog wel een paar jaar zoet met ongelukjes. Hij en aandrang zijn geen vriendjes. Nog lange niet, nog lange niet.

Mijn kind was dood- en doodongelukkig en oh zo ontroostbaar. Ik ben direct met hem het damestoilet van het zwembad ingedoken in plaats van de kleedkamer ("mama, het is echt heel veel, ben je niet boos?") en heb alles gepoetst en geboend en weggegooid. Dat mag namelijk geen kleedkamer meemaken, geen zwemvriendje mag dat zien. Hij kwam letterlijk "clean" de kleedkamer in. Ik was uiteraard niet boos en alles was okay en alles kwam goed. Ik kan beter liegen dan hij. Boos was ik wel op mezelf, niet op hem...want nee, het komt niet goed, nou ja, niet op de korte termijn. En ik wil niet overdrijven, maar hij was vandaag emotioneel geknakt.

Vanavond hebben we samen een speciaal tasje gemaakt. Ik heb een leren etui gepakt, heb er een mooie coole sleutelhanger aan gehangen en ik heb hem gevuld met:

- een schone onderbroek
- een afsluitbaar zakje met 5 vochtige toiletdoekjes
- een afsluitbaar zakje waar de vieze onderbroek in kan

Als er iets gebeurd heeft hij een tasje in zijn luizenzak. Hij denkt dat het gaat werken. En dus denk ik dat ook.

43 opmerkingen:

 1. he kut! ik voel met je mee. arm jochie! en natuurlijk ben je niet boos, maar zo verdrietig. Om hem. Goeie actie van dat tasje; waarschijnlijk is hij al meer ontspannen door de wetenschap dat het tasje er is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. jeetje.......
  Maar wat een prachtige oplossing, ik denk ook wel dat dat gaat werken, de gedachte alleen al zal hem helpen (en jou)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Och de arme knul,wat zal zn dag lang geduurd hebben, je hebt het wel heel goed opgelost.En ook voor de toekomst als er weer een keer een ongelukje is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. <<>>
  Mijn moederhart huilt mee, wat zal dat mannetje zich ongelukkig hebben gevoeld...
  maar wat heb je dit goed opgelost, het mooiste is dat hij denkt dat het gaat werken en dat is ook zo! Hulde aan moeder Rapunzel!!!

  Liefs,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja joh ga jij me eens even aan het janken zetten 3 minuten voor ik naar bed moet. Ahhh t jochie.....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, maar met die laatste paar regels maak jij voor hem een verrekt groot verschil. Begrip is alles voor een kind.
  Wees jij zijn moeder, dan komt het goed met hem! 100% vertrouwen vanaf hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat zijn waardeloze dingen. Kan me voorstellen dat je je shit voelde. Dat zou ik ook hebben.

  Gave oplossing heb je verzonnen! Top.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ach arm knulletje. Mooie oplossing heb je bedacht!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hè hè toch wat een nare dag voor je prachtige Wijzemans. Zelfs vanaf hier kan ik me zijn schaamte en trots een beetje voorstellen.
  Heel goed plan, dat noodtasje. Is het een idee om de juf daar ook over in te lichten? Sowieso over zijn stoelgang?
  Vanuit mijn CF-perspectief is naar de wc kunnen ook altijd wel een ding.
  Mijn ouders lichtten ieder schooljaar de juf of meester in over CF en hamerden op het belang van een vrije gang naar het toilet. Niet vragen, niet wachten, GAAN!
  Mij lijkt dat zo'n benadering voor Wijzemans ook zinvol kan zijn.
  Geef je stoere knul een dikke knuffel van me. He rocks, no matter what!
  En jij ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ach, wat vervelend is dat zeg (ik weet het, het is een understatement, maar ik vind even geen beter woord). Kan me voorstellen dat dit jullie allebei pijn doet. Ik denk dat je een mooie oplossing hebt bedacht. Ik hoop dat hij 'm nooit nodig heeft.
  Ga je het de juf nog vertellen? Dat ze misschien toch wat beter op moet letten of zo?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ach gosh, wat zal dat kereltje het slecht hebben gehad... Maar wat zal het hem, in ieder geval op lange termijn, goed doen dat er begrip was, dat z'n moeder hem redde van nog meer schaamte en dat er een oplossing is voor als het weer gebeurd. Hopelijk heeft 'ie het zelden of (liever nog) nooit nodig, maar helpen doet het. Alleen al het idee dat er een oplossing is voor zulke problemen doet wonderen!
  Ik vind Wijzemans ongelooflijk stoer dat 'ie het, ondanks zijn angst voor boosheid, durfde te zeggen! Dan heb je echt 'guts'!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn moederhart huilt met je mee. Arme arme Wijzemans. Wat heeft hij zich diep ongelukkig gevoeld. Ik voel je schuldgevoel: had ik toch maar niet.... Maar ook: wat mag Wijzemans zich gelukkig prijzen met zo'n moeder! Wat een goede oplossingheb je bedacht. Dat zal voor hem een veilig gevoel zijn. Ik geef moeder en zoon een dikke digitale knuffel.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat ben jij toch een topmoeder, die jongens boffen maar.

  Mn hart huilt voor je zoon. Echter ook van herkenning, onze T houdt inmiddels al op kdv op omdat hij zo aangestaard wordt als ie probeert. Met als gevolg dat het er thuis letterlijk soms uitknalt. Zo de vloer en de bank op. En serieus: dat is het allerlaatst waar ik ooit boos om zou worden,,

  Sterkte en een kus!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Geweldige oplossing. Voor hem en voor jou. (((((((((hug)))))))))

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Och kereltje toch. Wat zal jij je elendig gevoeld hebben. Ik hoop dat je overblijf-data nog een beetje gezellig was. Ik vind dat je juist heel dapper was geweest maar je moet ook durven vertellen he! Dat is ook heel belangrijk. Heb vertrouwen, dan komt alles wel goed. Wat lief van je mama dat ze zo kordaat heeft opgetreden. Dat kan je mama heel goed. En het tasje voor ongelukjes vind ik een super cool idee. Dat zal je vast en zeker gaan helpen. Kereltje, kop op he! Het gaat zeker lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Prima oplossing bedacht door een prima mama.

  Hoop dat het tasje werkt zoals Corine zegt.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dan breekt inderdaad je moederhart als je zoiets meemaakt. Net als alle andere reageerders vind ik het een supergoeie oplossing van het etuitje, hopelijk helpt het idee dat het tasje er is voor het geval dat, zo goed misschien dat het niet meer gebeurt? Ik hoop het voor jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Geweldige oplossing meid! En een arm om je heen voor Wijzermans en zijn lieve zorgzame moeder!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een goed idee van jou, dat tasje. Heeft ie een veilige back-up. Wat een toestand. Arm menneke!

  Gelukkig heeft ie een bijdehante moeder ;)

  Ik bewonder hoe jij moedert. Heb ik dat al eens gezegd?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat ben jij een briljante probleemoplosser, zeg! Je zou er bijna een eigen bedrijfje mee kunnen beginnen. En Wijzemans zal heel blij zijn met zijn moeder die dit soort dingen kan verzinnen.
  't Komt heus allemaal wel goed.
  Zo, en ik ben weer helemaal bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een rotdag, en wat een mooie oplossing! Inderdaad wel goed om die oplossing ook aan de juf mee te delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. O wat kl*te is dat he. Voor jou, voor hem... goede oplossing hoor. Zo heeft hij zelf ook wat meer grip op de situatie als het weer gebeurd.

  Maar wat een juf dat ze dat niet heeft gemerkt/heeft ingegrepen? Gek hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. *Bloos* Bedankt iedereen....

  Ik had vandaag trouwens wel mijn stuiterende Wijzemans weer terug....

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Lekker dat vandaag de oude stuiterbal weer terug is :) Maar mèn wat een drama zeg. Maar dat de juf het niet geroken heeft en hem heeft geholpen. Arm ventje, heeft ie geen zere billen overgehouden van dit drama?

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat zielig voor je middelste. Heeft hij dan ook niet voldoende vertrouwen in zijn juf dat hij het haar kan vertellen en erop vertrouwen dat ze hem onopvallend helpt. Ik zou dit toch met juf en middelste af stemmen. Wel goede oplossing van het tasje.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Oooo wat zal je verdrietig zijn geweest.. Het is toch ook zo zielig.. de hele dag heeft hij zo gelopen omdat hij bang was dat zijn vriendjes het zagen.. Dat breekt je hart toch..

  Ik hoop dat het hem nu in elk geval de rust geeft dat hij weet, dat als het mis gaat, dat hij het op kan lossen...

  *knuffel*

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Agossie! Wat kunnen ze dan ongelukkig zijn, en wat breekt je hart dan voor ze..
  Mooie oplossing van je, dat zorgt ervoor dat hij niet zo bang is voor een eventuele volgende keer, waardoor het dan weer minder snel gebeurt..
  Blij dat hij vandaag weer stuitert!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ooooo dit soort dingen zijn altijd zo onvoorspelbaar en hartbrekend. De oplossing si gelukkig al gevond, helemaal top!
  Gebeurd ook altijd op dagen dat... (nou ja vul maar in..)

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ach gos, mijn hart huilt mee. Maar gelukkig heeft Wijzemans zo'n geweldige moeder!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Au, zeg! Het doet gewoon pijn om dat te lezen. Sinds ik zelf een zoontje heb, weet ik hoe erg het is als hij verdrietig is. Hij hoeft nog lang niet naar school, maar soms betrap ik mezelf al wel eens op zo'n angstvisioen: 'Wat als ze hem ergens om zullen uitlachen?' Kinderen kunnen ook zo keihard zijn!
  Heel lief hoe je het hebt opgelost! Hij boft met zo'n mama! Ik zou Wijzemans en jou wel een knuffel willen geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. ben je niet bang dat je kinderen nu of later op school gepest worden door deze logjes die jij schrijft ? Ik blog niet maar zou zeker ivm privacy niet over mijn kinderen bloggen niet lelijk bedoelt maar ik vraag het me vaak af

  BeantwoordenVerwijderen
 33. @Anoniem Waarom denk je dat hij Wijzemans heet?

  Waarom heet jij Anoniem en ik Rapunzeltje?

  *OEN*

  BeantwoordenVerwijderen
 34. @Anoniem ben jij niet bang, dat je kinderen gepest worden omdat ze een moeder hebben met een iq van een stukje toastbrood ? Nee sorry maar.... voor het gebruiken van het toetsenbord je hersenen inschakelen is écht een aanrader!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Ach meis toch, en arm zoonlief toch. De hump. Goed opgelost. Hopen dat het niet vaak meer voorkomt. Hug.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Wat een ontzettende shitdag voor jullie beiden. Hij boft met zo'n moeder!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. @Ellen: ik ben het met je eens, maar ik moet ook vreselijk lachen om jouw reactie.... ik hoop dat je me dat niet kwalijk neemt.

  @Rapunzeltje: volg je hart als moeder, dan zit je altijd goed ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Pardon ik stel gewoon een vraag en wordt meteen uitgescholden ik dacht dat het niveau wat hoger lag en had dit helemaal van u niet verwacht Erg kinderachtig Er staan wel foto's op de site van u kinderen dus iemand kan ze herkennen ook al heet hij wijzemans Ik heb geen blog dus daarom word mijn reactie anoniem en mijn mail zet ik hier niet open en bloot meer

  BeantwoordenVerwijderen
 39. @Anoniem...je stelde niet "gewoon" een vraag: je had een waardeoordeel. En dat ligt bij mij heel gevoelig op dit onderwerp (dat had je uit de log kunnen opmaken). Je kan je voorstellen dat zo'n reactie als die van jou heel slecht kan landen als het toch al niet heel goed gaat op dat punt.

  Maar je kan toch begrijpen dat mensen in de omgeving het weten, iedereen weet het en iedereen leeft met hem mee. De kinderen uit zijn klas mogen het niet weten. En in tegenstelling tot Wijzemans zelf kunnen zij nog niet lezen. Dus tenzij de mensen deze log gaan voorlezen aan hun kinderen (als ze de log al kennen en mij dat niet verteld hebben) is er niks aan de hand.

  En nu vind ik persoonlijk "oen" ook nog wel meevallen, is dat nu echt uitschelden? Laat staan als het woord tussen sterretjes staat!

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Zo jammer dat er dan hier weer geen reactie op komt......

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Och Wijzemans toch. Wat ellendig zal hij zich gevoeld hebben. Maar, het is al door zo'n beetje iedereen gezegd, wat is hij gezegend met een geweldige moeder! Een moeder die hem in zijn waarde laat en een slimme oplossing bedenkt. Ik hoop dat hij het etuitje nooit nodig zal hebben! *geeft Rap een schouderklopje en Wijzemans een knuffel*

  BeantwoordenVerwijderen