woensdag 30 maart 2011

Het leed dat crèche heet

Wij hebben een druk bestaan maar hebben al die jaren alles zodanig weten te plooien dat we op structurele basis maar 1 dag in de week opvang nodig hebben. 1 Crèchedag per week is te doen voor de kinderen, dachten wij, voor de rest geen overblijf of opvang: de andere 6 dagen per week zijn wij er, al dan niet serieel of parallel.

Maar vier jaar lang heb ik Spelmaker huilend achtergelaten als ik hem naar de crèche bracht. Zonder uitzondering, 4 jaar lang. Vaak liep ik dan zelf ook met betraande ogen terug naar mijn auto. Het contrast met de allereerste "wen-ochtend" op school kon daarom niet groter zijn. Hij ging glimlachend in die wildvreemde omgeving voor het eerst op zijn stoeltje zitten en bonjourde mij weg: "Ga jij maar bij de andere moeders buiten staan." Het kind had een gruwelijke hekel aan de crèche.

De laatste twee crèche-jaren van Wijzemans veranderden hem in een doodongelukkig jongetje dat apathisch en in zichzelf gekeerd urenlang op de grond lag te spelen. Of hij niet autistisch was, vroegen ze zich af op de crèche. Wij weten na een aantal testen wel beter. De crèche is gewoon geen plek voor een hoogbegaafd kind. Een kind dat slimmer is dan 99% van de rest van ons sterfelingen. Het kind werd doodongelukkig en geestelijk vermorzeld op de crèche.

Voor Draakje kozen wij daarom daarna een andere crèche uit. Eentje die beter leek om te kunnen gaan met groter worden peuters die grote broers hebben als voorbeeld.

Maar Draakje heeft serieus bloedspoed om zijn broers in te halen. En het kind is doodongelukkig op de crèche. Ik breng hem niet alleen huilend, ik haal hem keer op keer ook huilend weer op. Dat is niet de Draakje die ik ken. Ik verzuchtte regelmatig ongerust en verdrietig dat het nog een paar hele lange maanden gaan worden tot augustus. Er zijn nog twee jongetjes op de groep die net een paar maandjes ouder zijn dan hij is, en die twee zijn de enige reden dat ik hem überhaupt nog naar binnen krijg daar. Maar die twee worden in april 4. En dan zit hij echt tussen de babies [quote] en ik ben geen baby ik ben een grote jongen [unquote]. Crèchedagen zijn voor ons allemaal shear hell.

Op crèchedagen is mijn moeder BuitenSchoolse Oma (BSO) voor de schoolgaande Musketiers. Zij ziet mij en haar jongste kleinzoon altijd aan het eind van de dag thuiskomen uit de crèche. Op een goed moment was zij het blijkbaar net zo beu als ik. "Dit is geen doen." Haar kleinzoon en haar dochter waren doodongelukkig. Basta. Oma is namelijk niet alleen oma, ze is ook moeder.

****
Draakje neemt tegelijk met de twee oudste jongetjes afscheid van de crèche. Hij hoeft nog maar 1 keer en dan gaat hij afscheid nemen met trakteren en al en alles-d'r-op-en-d'r-an. De laatste maanden tot augustus gaat mijn moeder niet alleen de BSO zijn, ze gaat ook de GCMOO zijn. De Geen Créche Maar Oma Opvang! 

15 april zijn wij na 9 jaar allemaal verlost van het leed dat crèche heet. Ik denk dat ik die dag ook ga trakteren. Die dag wordt namelijk mooier dan de dag dat ik de vlag met de luier uithing.


Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

28 opmerkingen:

 1. Oma's rulen! Fijn zeg, vlag uit in april en dubbel dik trakteren! Wat zal Draakje blij zijn. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn dat oma deze dag beschikbaar is voor hem!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waar zouden we zijn zonder moeders!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Onze kinderen zijn beiden drie dagen per week naar de chreche gegaan en dat ging prima. Dochter had een vriendinnetje dat elke week 1 dag kwam en dat was en bleef een drama. Op dat kinderdagverblijf gaven ze ook aan dat een dag niet ideaal is voor een kind, daar hadden ze zelfs onderzoek op los gelaten. Op het kdv van mijn zoon boden ze zelfs geen opvang voor een dag aan het minimum was 2 dagen en het maximum 4. Gelukkig dat er oma's zijn.
  groetjes Nikki

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hulde aan oma!
  Uhhh... trakteer je ons mede bloggers ook?
  Dan weet ik dat ik in de buurt moet zijn rond de 15e namelijk! '-)

  Wat zal je blij zijn als je hem komt halen de laatste dag... ik denk een grote, grote smile op je gezicht.

  Liefs,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een standbeeld voor de oma van je kinderen! Wat zal het een heerlijke warme aangename lente en zomer worden voor jullie allemaal! Gewéldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat klinkt dat sneu voor je zoontje zeg. Wat heerlijk voor hem dat hij binnenkort niet meer hoeft, en wat een mazzel dat je moeder gaat helpen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heeeeel herkenbaar. Wat een gedoe, die creche. Geestdodend, inderdaad. Tenzij je 2 bent en assertief genoeg en je nog niet gek wordt van de eeuwige herhaling.

  Hier heeft nummer 3 het "geluk" thuis te kunnen blijven. Maar wie hem dan in vredesnaam moet leren plakken en vingerverven?! (-;

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat goed zeg deze oplossing. Hulde voor oma! Het zal een boel rust geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat fijn dat het nog zo opgelost kan worden!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat is het fijn dat jullie dit zo kunnen oplossen! Super Oma!
  Maar wat balen dat jullie ervaringen bij alledrie zo naar zijn.. Liz is bijna 4 jaar 3x per week geweest en het was geweldig altijd. Gelukkig! (Andere optie was er eigenlijk niet.., hoewel nood wet breekt natuurlijk!)
  Ze heeft het nu nog over de leuke juffen enzo.
  Maar trouwens, Wijzemans heeft het natuurlijk van geen vreemde: 'al dan niet serieel of parallel'. :-D Heb eens een onderzoek gelezen dat jongens de intelligentie van hun moeder erven en meisjes meer 'het mengsel van vader en moeder (duidelijk op het X-chromosoom dus). Misschien is het niet waar, maar bij jullie zal er vast een kern van waarheid in zitten. (en daar bedoel ik natuurlijk niet mee dat ik de Brandmeester onderschat! hihi)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat fijn! Wat fijn! Wij waren ook in de gelukkige positie vna een oppas oma! Ze kwam zelfs bij ons thuis. Wat gaan jullie een fijne laatste maandjes voor school tegemoet! Hulde aan de oma.....

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat heeeeeeerlijk dat het bijna klaar is! En dan heb je ook geen 'kleine' jongetjes meer, maar echte jongens. Grote kinderen, zonder creche.
  Ik snap je frustratie dat je kind niet gelukkig is, zo rot om je kind huilend achter te laten. Ik lees hierboven ook al ervaringen dat 1 dag voor een kind zo lastig went, ik denk inderdaad dat het mee kan spelen. Zie het bij mij op het werk ook. Maar kindjes kunnen ook gewoon domweg niet lekker aarden, dus hulde voor oma dat ze het opvangt!
  En als antwoord op jouw reactie bij mij; ja, tuurlijk wil ik dat, maar is voor jou wel ver fietsen om ze weg te brengen op opvangdagen :P

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat moet Nederland zonder oma?
  Goed idee . Soms lukt het niet .......
  VLAG UIT

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Jeetje. Wat een openhartig relaas, meis. Wat een kruistocht vier jaar lang! En wat ongelofelijk lief van oma zeg. Jij boft!
  Ik heb er altijd niet aan gewild en niet gehoeven ook. Wat een luxe eigenlijk weer ondanks dat ik wel had willen werken. Maar met twee oma's die fulltime werken was het vast een drama geworden. Al was de psz een enorm succes.. gek is dat...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat heerlijk voor jullie allemaal! Ik ben ook gezegend met de meest geweldige oppasoma, een tante van me, maar een volwaardige oma voor mijn zoon. Gisteren vertelde ze me dat hij de de zon voor haar laat schijnen en dan moet je weten dat we 's middags in het crematorium zaten om afscheid te nemen van haar man. Dit soort liefdes maken het leven wel heel bijzonder. Een lang verhaal, maar de inhoud van je post kwam ineens heel dichtbij, een hulde aan al die lieve oppasoma's.
  Dus die vlag mag uit hoor, en de traktatie zien we wel komen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dat is niet alleen een tractatie, maar ook een dansje en een hele marathon waard! Er is natuurlijk verschil tussen KDV en KDV, maar ik persoonlijk blijf het een nood-nood-noodoplossing vinden. Mijn ene kleinzoontje gaat nu na het eerste jaar veel huilen, met veel plezier naar de creche, alleen: hij is altijd verkouden of onderweg en dat was mijn kleindochter ook toen ze er op zat. Ik moet zeggen dat zijn ouders er veel minder zwaar aan tillen dan ik, maar daar ben je ook oma voor denk ik..... Hoewel ik altijd gewerkt heb, hebben mijn eigen kinderen nooit op de creche gezeten. Ik had de luxe van een betaalde oppas thuis...... Ik begrijp niet waarom dat niet wat vaker gedaan wordt; volgens mij is het niet veel duurder dan de creche.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oh fijn voor hem. En wat een verzoeking al die jaren, wow. En snotmiljaar wat is het toch jammer dat er juffen bestaan die niet wat harder hun best doen om de juiste ingang bij kinderen te vinden. Hmm. Gekke zin. Maar je snapt hem wel denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Tja, dat kinderen veel verkouden zijn als ze naar een KDV gaan klopt. Bouwen ze wel weerstand op. Mijn ervaring is nl dat kinderen die niet naar KDV of PSZ gaan (echt, ze zijn er nog) die weerstand pas op gaan bouwen wanneer ze naar de basisschool gaan. En dan dus doorlopend snotneuzen hebben.
  Persoonlijk denk ik ook dat 1 dag in de week naar het KDV te weinig is. Je kind moet zo iedere keer weer opnieuw wennen en zal zich minder goed thuis voelen. Alhoewel dat natuurlijk ook weer van het kind afhangt.
  Maar wat super dat oma hem nu de laatste maanden op wil vangen. Waar zouden we toch zijn zonder hen?

  Groetjes, Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat heerlijk voor jullie joh en wat geweldig dat dit zo kan, voor jullie allemaal :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 21. oh wat heerlijk dat het nu zo is opgelost :-) lang leve de opvangoma's :-)
  en wat een hele actieve foto's hierboven!!! Je ziet er vresleijk actief en ook nog behoorlijk fit uit, hartstikke goed hoor!!!!!
  Op de school waar ik mijn peuterzoon heb ingeschreven voor als hij 4 word zit leonardo onderwijs(speciaal voor hogbegaafde kindjes) in het pand.Heb daar natuurlijk even een kijkje genomen.En als je de verhalen hoort hoe ze daaaaar van opknappen.......

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat heerlijk om het zo te kunnen oplossen! Wat zullen jullie blij zijn! En da's fijn. Dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Oh wat lief van Oma. Na al die leed en ellende is er dan nu de beste BSO die je maar kunt bedenken. Hierperdepiep voor Oma!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wow wat een ontzettend lieve Oma! Onze Ruben was niet ongelukkig op de BSO, maar ik was zelf heel gelukkig toen het niet meer hoefde. Wens hem maar veel plezier bij GCMOO.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik loop iets achter met blogs lezen, maar ik hoop dat je as. vrijdag een geweldige afscheidsdag mag beleven, samen met Draakje!!
  Al vast heel veel plezier en vier het daarna maar bij de Mc's of iets dergelijks.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Goede oplossing, wij denken erover om het ook te gaan doen. Mijn zoontje van 2 jaar is nog steeds erg verdrietig op de creche. Sinds dat hij een baby was van 3 maanden. Het houdt niet op hij huilt aan een stuk door en het lijkt wel alsof hij geen zin heeft in de creche. De leidsters zijn lief, daar ligt het niet aan. We begrijpen niets van onze peuter. Een maatschappelijk werkster zegt dat hij erg slim is. Ik zit niet lekker op mijn werk als moeder ik denk constant aan hem. Wat moeten wij doen?

  BeantwoordenVerwijderen