woensdag 2 maart 2011

Stiekem niet CPN stemmen

Bij de laatste landelijke verkiezingen (juni was het?) wilde ik de Spelmaker laten meekijken bij het proces van het rondje roodkleuren. Ooit zal ik hem uitleggen dat we vroeger met de computer moesten stemmen. Dat was pas ouderwets! Oh, de nostalgie...Tegenwoordig hebben we gelukkig de crème de la crème der techniek: het potloodje en de puntenslijper.

Enfin. Bij de laatste landelijke verkiezingen mocht Spelmaker, die ik graag het nut en de noodzaak van het stemmen wilde uitleggen, met zijn 8 jaar niet met me meekijken en leren. Het kind kon namelijk lezen en stemmen is anoniem, dus hij mocht niet mee. Stel je eens voor dat ik beïnvloed zou worden en niet meer vrijelijk mijn stem zou kunnen uitbrengen! Tsja, wat zal ik zeggen: de trieste oude zuurpruim achter het tafeltje had eindelijk haar momentje van macht. Toen kon ze gelukkig zuur sterven. (Hoop ik tenminste.)

Vanavond gingen we met het hele gezin. Ik herhaal: ik wil mijn kinderen het nut en de noodzaak van het gebruik maken van je stemrecht bijbrengen. En dit waren er keer geen zuurpruimen achter het tafeltje (Ze heeft blijkbaar haar hele generatie met haar meegenomen.) De Musketiers mochten meekijken.

Spelmaker: mag ik kijken?
Ik: Kijk, dit zijn de lijsten van de partijen en ik kies deze partij, en dan de eerste vrouw op de lijst.
Ik kleur het rondje bij de eerste vrouw rood.
Spelmaker schiet als een speer naar het hokje van zijn vader om te kijken wat hij invult.


Wijzemans: Ik wil ook kijken!
Ik: Kijk, er zijn heel veel mensen op wie ik mag stemmen, maar ik mag er maar eentje kiezen. Als ik meer dan 1 hokjes rood kleur, telt mijn stem niet meer mee. Ik heb 1 hokje rood gemaakt dus nu mag mijn formulier in de stembus.

Draakje: Ik wil OOK kijken!
Ik: Kijk, ik heb een hokje rood gekleurd en ik ben heel netjes binnen de lijntjes gebleven.

Al mijn Musketiers zijn tevreden. Op weg naar buiten blaat Spelmaker HEUL erg hard over straat wat de Bevelvoerder heeft gestemd. De mensen die tegelijkertijd met ons naar buiten lopen grinniken.

Mijn opa was een CPN'er. Volgens de overlevering moest mijn oma van hem ook CPN stemmen en daar ging ze zogenaamd mee akkoord. En dan stiekem, in de anonimiteit van het stemhokje stemde ze heel stiekem op de PvdA. Er is dus wel wat te zeggen voor de anonimiteit van het stemmen. Wellicht kende die zuurpruim dat verhaal.

Bevelvoerder en ik kennen die anonimiteit niet. Wij hebben niet op dezelfde partij gestemd. We staan allebei wel achter de keuze van de ander. En we hebben allebei op de eerste vrouw op de lijst gekozen. En we zijn keurig binnen de lijntjes gebleven.

29 opmerkingen:

 1. Geweldig, en knap zo binnen de lijntjes ;-)
  Ik heb hier gelukkig nog nooit zo een zuurpruim meegemaakt. Er is hier altijd wel een enthousiasteling die graag voor mij wil stemmen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja, zo ging dat bij ons ook tot ze klein waren en nu, na drie keer knipperen met je ogen zoals je laatst zei, fietsen we met oudste naar het stemlokaal en mag hij zelf stemmen....

  Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Rover mocht ook gewoon mee toen ik hetzelfde hokje rood potloodde als jij. Maar hij kan ook niet lezen. Probeerde wel nog me over te halen op de PvdD te stemmen. ;-)
  Goed dat je de jongens al zo vroeg bewust maakt van het kiesrecht. En het kwartje van de zwijgplicht valt vast als hij wat ouder is. En zelf meer te verbergen heeft! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mooi verhaal! Bij Poek wordt op school gestmd (het gymlokaal is stemlokaal) dus zij heeft al aardig wat stemmingen meegemaakt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben ook binnen de lijntjes gebleven. Het stemlokaal is naast de school, dus ik bracht eerst jongste naar school en ging toen stemmen. De volgende keer doe ik het andersom! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb ook netjes binnen de lijntjes gekleurd. Wat ik zo leuk vind is dat onze zoon met ons ee gaat en zelf ook stemt. Hij kiest wat op dit moment voor hem als student het beste is. Dat vind ik best leuk eigenlijk.
  En ik geloof zeker en vast dat de man en ik op dezelfde partij hebben gestemd alleen niet op dezelfde persoon......

  BeantwoordenVerwijderen
 7. man en ik stemmen ook nooit hetzelfde, geeft niet! Dochter ging idd ook mee in het hokje, en liep toen over naar mijn man. Ze heeft beide formulieren in de bus gedaan. Gisteren proberen uit te leggen waar we nou voor stemmen, en dat dan niet 1 partij de baas is etc. Belangrijk maar ingewikkeld uit te leggen vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo 'leerde' ik dat ook van mijn moeder "de eerste vrouw op de lijst".
  Heb het inmiddels ook weer afgeleerd, overigens.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Misschien in alle openheid toch ook nog even uitleggen dat binnen de lijntjes kleuren een soort van geheim is en dat daarom die hokjes er zijn en je niet allemaal gezellig aan een tafeltje kleurt?
  Wel goed dat jullie het zo doen, ik heb dat nooit gedaan en dat is een gemis in de opvoeding geweest merk ik nu, nu er een ongebruikt formulier ligt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. en mooi binnen de lijntjes - goed zo :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi hoe je elk van je jongens op hun eigen manier betrekt! Mijn ouders namen ons ook bijna altijd mee, soms mochten wij zelfs kleuren / drukken. Het is ook zo belangrijk om gebruik te maken van je recht. En de eerste vrouw op de lijst, dat deed mijn moeder ook altijd. Ik ook als ik geen specifieke andere voorkeur heb. Dit keer werd het de laatste vrouw op de lijst, een Leidse :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk bloggie;) Ook hier twee geloven op één kussen ;) Lekker discussieren ;)
  Ik stem alleen niet op de eerste vrouw. Zooo 1900 ;) Hahaha.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn vriend en ik hebben ook op de eerste vrouw gestemd. :) Normaal ga ik de vrouwen op de lijst altijd bekijken, lezen wat ze zoal doen en vaak kies ik dan de jongste. (Eigen generatie ;) )

  Vriend stemt op een vrouw omdat ik gezegd heb dat dat moest. Haha brave jongen is 't.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Man en ik stemmen ook wat anders. Ik vind dat wel leuk, het typeert onze persoonlijkheden.
  En geeft ruimte voor discussie....

  BeantwoordenVerwijderen
 15. "Draakje: Ik wil OOK kijken!
  Ik: Kijk, ik heb een hokje rood gekleurd en ik ben heel netjes binnen de lijntjes gebleven."

  Kijk, hier moet ik nou om lachen, dit vind ik geweldig! Ieder een uitleg op z'n eigen niveau ;).

  Mijn man en ik kiezen vaak hetzelfde, maar soms ook niet. Daar doen we niet moeilijk over. Mijn ouders stemden allebei altijd op het CDA, waarschijnlijk allebei ook wel vanuit hun eigen(christelijke) overtuiging.
  Hoe weet je trouwens dat je oma stiekem niet op CPN stemde? Heeft ze dat een keer stiekem verteld? Daar ben ik dan wel benieuwd naar eigenlijk.

  En je meent het toch niet dat Spelmaker de vorige keer niet mocht kijken? Zo ja, dat moet wel het toppunt van zuurpruimerigheid zijn geweest dan. Hoe star kun je zijn zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Liz en ik hebben gister samen het rondje ingekleurd. Zij gaat idd ook altijd mee met stemmen om e.e.a. mee te geven over stemrecht en hoe het werkt in het land. Gelukkig ook bij ons nieuwe stemlokaal geen zuurpruimen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. En wat jammer dat je lief niet naar IJsland mag........

  BeantwoordenVerwijderen
 18. En wat jammer Mieke-zonder-link dat je weer eens anoniem reageert met een totale off-topic reactie!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik stemde ook op de eerste vrouw van de partij waar (weer) mijn voorkeur naar uitging. Marc stemde op dezelfde mevrouw. We hebben ook wel eens anders gestemd, inderdaad allebei met respect voor elkaar's keuze (maar de mijne is natuurlijk beter....). Het kwam logistiek alleen maar goed uit om kinderloos te gaan, maar de eerst volgende keer is Brecht wat mij betreft ook van de partij!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Top dat je je kinderen erbij betrekt. Zoals ik van de week al schreef: wat mij betreft mag het best verplicht worden. En hier ook eerste vrouw op de lijst. Heb nog nooit op een man gestemd. Mijn ouders stemmen vaak hetzelfde, maar niet altijd. En ik stem, overigens niet altijd, anders dan mijn ouders. En daar kunnen we het dan weer fijn over hebben, zonde ruzie te maken. Want ieder heeft nu eenmaal zijn eigen motivaties waarom hij stemt enzo.

  Hier zat, naast 2 oude zuurpruimen, een jong broekie aan tafel. Volgens mij heeft hij zelf nog niet eens stemrecht. Maar goed... Meneer de oudste zuurpruim begon, terwijl het hartstikke druk was, over mijn paspoort. Want dat is drie maanden verlopen en of ik me daar wel van bewust was. Niet dat het een probleem was hoor (het mag 5 jaar verlopen zijn), maar toch. Ja meneer daar ben ik me van bewust. En om te zorgen dat ik straks een nieuw paspoort kan betalen, ga ik nu stemmen. En toen stak ik in gedachten mn tong uit. Bemoeial.

  Maar ja... Stel je voor he... Dat je daar de hele dag moet zitten. Nummertjes opnoemen. Paspoorten met chagrijnige foto's moet bekijken. En dan moet je daarna óók nog al die papiertjes open vouwen en tellen... Pffff... Daar zou ik ook wel zuurpruimerig van worden, vrees ik...

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Vroeger, toen we nog met de computer stemden, stemde DJ altijd voor me, zo klein als ie was. Hij mocht altijd mee en ik dirigeerde zijn vinger dan op de juiste knop: nooit een probleem geweest en hij was altijd super trots dat HIJ gestemd had!
  Ik stem altijd! En ook altijd voor de Chef en mijzelf: kleine moeite, groot plezier want we stemmen op dezelfde partij.

  En Mieke-zonder-link zou er verstandig aan doen om voor ze gaat stemmen eerst te leren lezen, want dit blogje gaat niet over IJsland,..

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een fantastische uitleg(gen) voor zoons. Elk op hun eigen niveau.

  Man en ik stemmen niet vaak hetzelfde. Wel in dezelfde hoek. Anders zou ik ook niet met hem getrouwd kunnen zijn. En dat meen ik serieus.

  Overigens ben ik ook zo'n verstokte vrouw-stemmer. Deze keer weer gedaan en het bevalt mij prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat grappig. Jij doet hetzelfde als ik: stemmen op de eerste vrouw in de lijst van de gekozen partij! Hahahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik heb mijn zoon Jan ook meegelokt naar het stembureau met de belofte van een dropje. Die staan daar namelijk. Zo kan hij alvast zien hoe het werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Sorry, voor mijn reactie uit het niets, maar ik las dit in je nieuws en feitjes......Heb dus wel gelezen ZAra, maar niet goed gereageerd blijkbaar, Ik ben niet zo thuis in het hele blog en PC-gebeuren en ken dus de ongeschreven regels niet.....sorry, was goed bedoeld....IJsland lijkt me een mooie ervaring...


  Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 26. :) Wij zijn zonder de kids gegaan, maar heb nog steeds mooi ingekleurd.

  Hahahaha moest wel lachen om dat .. ik ook... ik ook... ik ook... *kids*

  BeantwoordenVerwijderen
 27. @Mieke: thanx voor reageren! Weet je, ik heb ooit akelige reacties gehad van ene Pineapple en sindsdien ben ik een beetje allergisch voor anonieme reacties....Vandaar dat ik er een beetje bovenop sprong!
  (En ja, Bevelvoerder is enorm teleurgesteld)

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Geweldig, vooral dat je ook het binnen de lijntjes inkleuren hebt voorgedaan.
  Dat komt later wel goed met dat stemmen.
  Ik kreeg deze week nog een bericht dat er nog steeds een NCPN aktief is.
  Misschien dat daar in de toekomst ook weer opgestemd mag worden ....
  Fijn weekend!
  Vriendelijke groet.
  PS1: dank voor je compliment!
  PS2: bij mijn partij was de eerste vrouw meteen nummer 1

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Het is niet voor niets dat ze stemmen het feest van de democratie noemen.
  Komt bij jullie helemaal uit, gezellig met zijn allen het hokje in.

  BeantwoordenVerwijderen