maandag 29 augustus 2011

Feitjes, wetenswaardigheden en spotten met de statistiek!

Subtitel: deze agnost heeft haar kinderen vernoemd naar twee apostelen en de derde een christen genoemd.

In een grijs verleden, nog voor de tijd van DNA onderzoek, heb ik als student chemie een weekje rondgehobbeld op het NFI. Dat heette toen nog het gerechtelijk laboratorium. (Oma vertelt.) Aan het begin van de week werd ons gevraagd (vrijwillig) bloed af te staan zodat ze het konden typeren. Naast je bloedgroep en je Rhesusfactor heb je namelijk nog meer stoffen in je bloed die in een aantal varianten kunnen voorkomen. Elk met hun eigen mate van waarschijnlijkheid van voorkomen. Hoe groter de populatie in de databank, hoe nauwkeuriger de statistiek en hoe groter de zekerheid bij een vergelijking van sporen, dat was het idee. Als wortel werd ons voorgehouden dat aan het eind van de week bekend zou worden gemaakt wie van ons klasje het meest zeldzame type bloed had en wie het meest voorkomende soort bloed (het zogenaamde melkboerenhondenbloed, met drie keer woordwaarde).

Wat bleek: er was er één in ons klasje die van alle factoren in het bloed de meest zeldzame variant bezat. De wetenschapper van het gerechtelijk lab was lyrisch: de kans dat er in Nederland nóg iemand rondliep met datzèlfde bloed was nihìl! De jongen in kwestie antwoordde droog: ja maar, ik heb een identieke tweelingbroer. Och, wat vonden wij beta-nerds dat grappig!

En toen *ra-pa-pa, tromgeroffel* wie had het melkboerenhondenbloed? Je raadt het al. Ik. Van (bijna) alle factoren had ik de meest voorkomende. Tegen de tijd dat iedereen was uitgegniffeld en ik mijn blozende wangen weer een beetje onder controle had, kwam de toevoeging: "....ware het niet dat we 1 factor buiten beschouwing hebben moeten laten, want daarvan heeft u een variant die we niet kennen. We konden u dus met goed fatsoen niet meenemen in de statistiek. U kunt maar beter geen misdaad plegen, want uw bloed is uniek."

En dat was voor DNA. (En ja, het is normaal dat ze studenten met U aanspreken, vond ik toen ook al gek.) Maar goed, mijn bloed spot met de statistiek. Ik hou van mijn bloed.

Statistiek dus...dit verhaaltje was een aanloop...

De Bevelvoerder's naam en mijn naam zijn op 1 letter na anagrammen van elkaar. En zelfs die ene letter spreek je nog bijna hetzelfde uit. Ik vind dat leuk. Bevelvoerder's naam is nu mateloos impopulair: bijna niemand noemt zijn kind meer zo. Mijn man is geboren in het piekjaar van de populariteit van de naam. Maar liefst 1711 jongetjes werden er dat jaar geboren met die naam.

Image Hosted by ImageShack.us

Mijn naam is verzonnen in 1902, maar bereikte het grote publiek pas in 1953, toen het boek verfilmd werd. En *plop* je ziet de naam opkomen: daarvoor bestond hij gewoon niet. Ik had een populaire naam avant la lettre. De bulk van ladies met mijn naam is minimaal 3 - 4 jaar jonger dan ik. Dus als je me jonger schat, dan weet je hoe het komt: ik heb gewoon een hele jonge naam! Maar goed: nog steeds 647 in mijn jaar met mijn naam!

Image Hosted by ImageShack.us

De naam van Spelmaker is oud en kent vele varianten. Hij heeft een redelijk nieuwerwetse spelling en dat zie je aan de statistiek. Maar met zijn naam hebben we het wiel niet uitgevonden: oh, oh, oh, wat deden wij mee met de populariteitsgolf! 581 in zijn geboortejaar. Maar Spelmaker was al voorbestemd om zo te heten. Hij is op een romantische wijze vernoemd. Dat logje volgt ooit wel eens...

Image Hosted by ImageShack.us

Wijzemans heeft ook zo'n nieuwe naam, net zoals mijn naam. Zijn naam kwam iets minder plots oppoppen want het is een wat meer logische verbastering van een ouderwetse naam die ineens im schwung komt. En weer doen wij mee met de populariteit: zijn geboortejaar is net niet de piek, maar wel in de grote golf. 348 in zijn jaar.

Image Hosted by ImageShack.us

Draakje ten slotte heeft een zeldzame naam. Athans, in Nederland. (Moet je eens bij onze oosterburen kijken!) Zijn naam is een verbastering van Christen. Ook bij hem rijden we mee op de populariteitsgolf...maar let op de schaalgrootte: Slechts 21 jongetjes in 2007 kregen die naam. Dat is nog eens wat anders dan honderden! Het jaar daarop 18. Dat is heul weinig.

21 jongetjes in Nederland die in 2011 4 zijn geworden, 18 in 2012....21+18 jongetjes = 39 jongetjes in Nederland die zo heten en die nu in groep 1/2 zitten.

En ons Draakje zit bij een naamgenoot in de klas hier in kneuterig klein Repeldorp.

Draakje en mijn bloed spotten met de statistiek!

Image Hosted by ImageShack.us

27 opmerkingen:

 1. Yeah! Een logje Repelstyle. *like* Met leuke weetjes. En hoe stoer is dat. Spotten met de statistieken. Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hahaha, ja leuk he die website. Ik plaatste ook ooit zo'n logje met onze namen en grafiekjes. Maar helaas: weblog verhuist, dus ik kan de link niet plaatsen nu. ;-)
  Maar goed: hoe groot is de kans inderdaad dat er twee van die naampjes in één klas zitten! Bizar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha! Wat grappig! Eh.. mijn naam is ook duidelijk over de piek heen; ik heb dezelfde website er ook ooit op nageslagen. Van mijn naam worden ze bijna niet mee gemaakt, maar poeh wat zijn er veel van mijn leeftijd met die naam. Voor @resselsen geldt bijna hetzelfde, hoewel die naam nog wel eens voorkomt. Met name de naam van onze oudste is een weinig voorkomende. In dat opzicht werden wij per kind minder uniek. Maar ja, we moesten die laatste twee ook zo snel achter elkaar verzinnen!!...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oooo ik hou hier zo van. Heerlijk. Je kent Liz en haar geboortedatum, he? Om te smullen! Prachtig.
  Heeft de 1 trouwens niet de naam van de ander in het plaatselijke suffertje zien staan toevallig?! Of onbewust geïnspireerd, doordat je de naam in 't dorp gehoord hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Jolanda.....jemig....zou kunnen

  Gelukkig is ons Draakje ouder en zijn wij redelijk bewust bezig geweest met ons Cc'tje!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ow Super! Hoe kom je bij die statistieken, wil ik ook eens bekijken voor ons!! Ben er dol op, wij passen nooit in de statistieken!! Of, iig vaak niet ;)
  Linkie??

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk logje! Toevoeging van mij: mijn zusje heet zoals jij en is ietsje jonger. Ietsje maar. Mijn broer heeft volgens mij dwzelfde naam als jou Bevelvoerder. Correct me if I'm wrong. Oh en mijn vader. En zijn vader. En en en ......
  Omdat ik het niet zeker weet neem ik nu dus het risico dat ik er volledig naast zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De tweede apostel... die kan ik nog even niet plaatsen...
  En de naam van Spelmaker, die stond ook op onze shortlist (en heel hoog ook), eventueel in afgekorte variant. Maar ook wij kennen het Meertens instituut en willen de kans op klasgenootjes met (bijna) dezelfde naam beperken, zeker nu de populariteit maar niet wil afnemen... Misschien als ik manLief zo gek krijg om voor drie kinderen te gaan, dat we dan alsnog voor de jongste....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ow ja, en nou vergeet ik te zeggen, Tof logje!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jullie zijn gewoon een uniek gezelschap, mag ik voor mijn psychologie studie (jaja ik droom nog steeds dat ik hem he-le-maal afmaak) een proefschrift over jullie schrijven?? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk om te lezen hoor! Heb je een link voor me van de site van de namenstatistieken?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oh leuk zulke feitjes. Ik heb ook even gekeken en... de Techneut komt niet voor in die databank. Dat is best wel bijzonder. Hoe uniek kun je zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heerlijk, ik ben dol op statistieken! Ik heb meteen de site opgezocht en bij m'n favorieten opgeslagen.

  Ik vond het trouwens opvallender dat de namen van Wijzemans en Draakje hun eigen namen zo mooi hebben 'waargemaakt'.

  Anoniem van Carla

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben dol op statistiek. En op originele namen. Heb me dan ook een ongeluk gezocht in de populaire namen database toen we namen bedachten voor de ongeboren baby's. Sindsdien eigenlijk niet meer, toch eens doen.


  En wat leuk dat jouw bloed tegekijk melkboerenhonden en uniek si!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een leuk logje. Meteen even de site bezocht. Even ons doel checken; een naam geven die niet 3x in de klas voor komt. Dat is met 60-159-18 geboorten in hun geboortejaar gelukt! Hoewel als ik je logje lees...geen garantie!

  Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Leuk om te lezen! ik zal ook eens kijken naar de site. ik ben heel benieuwd naar de naam van ons nieuwe kleinkind....... Die is bedacht zonder naar statietieken te kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hihi leuk om te lezen en zo met die grafiekjes erbij ook mooi inzichtelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. het zal wel aan mij liggen, maar ik kom er maar niet achter wat dan de voornamen van je gevolg zijn... (zelfs niet van die van de bevelvoerder, terwijl ik toch wel jouw naam ken?!)
  leuk is dat hé... het doet me denken aan het middelbaar, waar ik voor de schoolkrant een top-10 van meest voorkomende namen op school maakte... toen stond de mijne net niet in de top 10 (13de plaats, meisjesschool), maar nu zou ie weer erg uniek zijn vermoed ik...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ladies and gentlemen, de link:

  http://www.meertens.knaw.nl/nvb/

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik check net de naam van mijn zus....best heel zeldzaam, tot er in 1983 een Nederlandstalig nummer uitkwam met die naam: de piek in 1984 is niet normaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Kijk dit zijn logjes die je niet dagelijks leest, helemaal leuk.
  Ik denk dat je bij meertens de afgelopen avond een piek hadden in het bezoeken van de site...
  hahahhaha
  Liefs,

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Uhhh... die naam van mij ff gecheckt en wat denk je:
  9 geboortes in 2 jaar tijd!
  het jaar ervoor 6 in 1 jaar.

  Ach over kleine man hebben we het maar niet 463 in 1 jaar, lekker uniek zeg..!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Grappig, ik had het ook een keer gedaan. Mijn naam komt heeelll veeel voor. Van man 6x, van zoon 1336x en van dochter 336x.
  Naam van zoon wordt steeds populairder, maar in zijn geboorte jaar 87x.

  Vind het ook altijd leuk dit soort dingen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Prachtig beschreven blog! Hoeweel ik beloofd heb om niet over het weer te klagen .... Dat verdraaide regendruppeltje op de statistieken heb jij wel heel erg goed onder controle.
  Ik kijk te weinig bij Meertens. Terwijl elke keer als ik ergens een boek van het Meertens Instituut tegen kom ik langere tijd geniet.
  Feitjes en wetenswaardigheden zijn leuk, daar valt niet mee te spotten.
  En dat jij een bijzondere blogspot-moeder bent in een geweldig gezin valt hier weer en in jullie bloed te lezen.
  Bewonderende groet

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Heb me er eigenlijk nooit zo in verdiept Rap....zal ik dit weekend eens gaan doen :-). Have fun en doe vooral heel voorzichtig!! dikke knuffel

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wow... nu ben ik nieuwsgierig naar onze statistieken!! Hoewel ik me zomaar kan voorstellen dat middelste, jongste en ik niet erg hoog in die lijst eindigen... Oudste en manlief wel, vermoed ik. Dat is om het evenwicht te houden!! :-D Hahahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Leuk onderwerp! Ik heb dat ook 'ns gedaan, die site checken. Mijn Coen had vorij jaar naamgenoten in de klas en in zijn team. Maar.... Nooit met een C!

  BeantwoordenVerwijderen