dinsdag 26 juli 2011

Maaiveld

Het is vreselijk Hollands om niet boven het maaiveld uit te willen komen. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Niewaar?

Wat heb ik een moeite gehad om zonder verontschuldigende omtrekkende bewegingen te vertellen dat Wijzemans daadwerkelijk, bewezen, aantoonbaar getest, onomstotelijk, abnormaal hoogbegaafd van de schaal valt. Ik kom gewoon superlatieven tekort. En wat doe ik dat eigenlijk nog steeds, omtrekkende verontschuldigende bewegingen maken. Ja, nee, jouw kind is ook slim, ja natuurlijk, maar Wijzemans is getest en eeeeehm, die valt een beetje van de schaal......Nee, je hoeft er niet blij mee te zijn hoor. En het hoeft niet perse uit de verf te komen hoor.

Maar ik geloof dat de tijd inmiddels wel gekomen is dat het de buitenwereld ook begint op te vallen: Wijzemans woont in het lijf van een kersverse zesjarige, maar zijn brein is van een andere categorie. En dat is niet eenvoudig als je net zes bent. Het kind oogt anders. Het wordt daarmee ook makkelijker om het te vertellen.

We hebben een pientere Spelmaker en ik herken dus andere pientere kindjes en die zie ik genoeg om me heen. Zalig toch? Pientere kindjes? Wat zijn alle ouders er blij mee en trots op.

Maar Wijzemans is van een andere categorie en ik geloof dat ik me minder en minder ga verontschuldigen voor dat feit. Jouw kind (en mijn andere kind trouwens ook) is pienter, Wijzemans echter, valt van de schaal...da's een ander verhaal. 

 Maaiveld? Nicht im frage...tenzij hij het zelf wil. Nu tijdelijk, of soms bij tijd en wijle of misschien wel voor altijd. Dan mag hij zich er verschuilen. Maar alleen als hij het echt zelf wil. Ik zal hem ondertussen proberen te laten zien hoe mooi het er boven het maaiveld uit kan zien. Het uitzicht is in ieder geval al een stuk beter.

Maaiveld dus.

Mijn iPhone ging kaduuk. Iets met totaal kapot en ontwricht. Er zijn zaken waar zelfs iPhones niet tegen kunnen. Overreden worden is een van die dingen. Iemand die mij een beetje kent, weet dat je mij kan uittekenen met zo'n ding. Maar ik ben verzekerd: of hij wordt gerepareerd of hij is totall loss en krijg ik een nieuwe. Utkomtgoed. Maar dat gaat wel minimaal 4 weken duren. Kan ook best 6 weken worden. (Weddenschap afsluiten, anyone?) De verzekering is goed als het gaat om de definitieve oplossing, maar dat vervangende leentoestel....daar kon ik met goed fatsoen niet eens mee bellen. Laat staan internetbankieren. Laat staan whatsappen. En oh gruwel: hij wilde mijn eigen weblog niet eens laden.

Bevelvoerder zag mijn schoudertjes hangen. En net als ik in de vreselijkste vergadering van die dag zit, krijg ik een sms op mijn werk. De Bevelvoerder. Er is voor een redelijke prijs een iets oudere versie iPhone te halen in Repeldorp. De beste Mijn man heeft Marktplaats en alle aanverwante sites met een netenkammetje doorgeplozen. Die middag werd de deal gesloten.

Over iets meer dan 4 weken (kan best 6 worden), komt er iets nieuws thuis via de verzekering (Apple kennende doen ze niet aan reparaties). En dan hebben we dus die zojuist aangeschafte iPhone "extra". Dan kan de Bevelvoerder het toestel dat hij zo haat de hoek in gooien.

Ik ben niet de enige die heul hard werkt voor zijn/haar centen, dat weet ik. Ik ken sowieso al genoeg mensen die lichaamlijk veul zwaarder werk doen. Ik weet ook dat ik mazzel heb gehad met opleiding en baan en dat alles precies op zijn plek viel voor mij. Ik heb hard geleerd voor mijn diploma's en ik werk heul, heul hard. Met name heul veul uren en ik ben veel uren, dagen weg van huis, ver weg in andere landen.

Maar dit zijn weer omtrekkende verontschuldigende bewegingen. Wij kunnen doen wat we doen vanwege de keuzes die wij maken. Wij sprongen "even" uit de bocht en kochten "even" een 2e hands iPhone. En oh mijn hemel wat ben ik blij de komende 4 weken....en hierna de Bevelvoerder.

So shoot me. Ik steek boven het maaiveld uit. Een sitting duck.

27 opmerkingen:

 1. Amen. (Again, want dat zei ik geloof ik ook al op je vorige blogje).
  Ik houd wel van mensen die boven het maaiveld uitsteken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jullie werken er allebei heeeel hard voor met veel onregelmatige diensten.
  Dan mag je best zo nu en dan boven het maaiveld uitsteken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Iedereen die een beetje verstand van kinderen heeft, of beter gezegd: iemand die kinderen ZIET ipv alleen bekijkt, ZIET dat Wijzemans een meer dan wijze blik in zijn ogen heeft. Dat hij niet alleen pienter is. Het maakt hem bijzonder. Wat heeft hij geluk dat hij een bijzonder pientere moeder heeft, die hem laat zien dat je best boven het maaiveld mag steken en dat daar niets mis mee is. Heerlijk juist! Er is al genoeg eenheidsworst op de wereld. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi! Maar eh... Waarom rijd je eigelijk over je aaifoon heen?? (-:

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ga toch weg meid er zijn al genoeg grijze muizen. Wees blij dat het kan . Doe niet zo moeilijk . Je werkt er toch voor. En ja dat maaiveld van Wijzemans anno 2011 zijn ze daar nog niet klaar voor. Was 34 jaar geleden niet anders(ons kind). Gaat een gevecht worden dat weet ik zeker. Maar moeders hij komt er wel...... Vertrouwen ......... is het sleutel woord en wat andere zeggen...... kan aan je billen oxideren TOCH!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. de uitdrukking over het maaiveld is me onbekend, maar van mij mag je er ook best boven uit steken hoor... uniciteit weet je wel!
  wel denk ik dat het niet zo makkelijk zal zijn voor wijzemans om op deze manier boven dat maaiveld uit te steken... ik hoop van harte dat hij 'er' goed mee leert omgaan, maar met zo'n eveneens boven het maaiveld uitstekende moeder zal dat wel lukken zeker?!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben slim én knap én ik heb een rijke vent. Wat wil je nog meer :)

  Wijzemans is van de wijzemanscategorie. Heel heel speciaal. Overigens denk ik dat veel mensen op naieve wijze denken dat het super is als je kind zo is. Die zien echt niet in dat dat voor zowel hemzelf als voor jullie echt niet altijd makkelijk is.

  Maareh. Mag ik wijzemans eens leasen? Als Olief in haar eeuwige waaromfase weer eens lastige dingen wil weten.... zoals "wat voor poep heeft een zeehond" (en maar doorvragen... jamaar Hoe ziet dat er dan uit? En waar komt het uit? En waar blijft het dan als hij in het water poept" Of "waarom is de lucht blauw". En "waarom gaan mensen dood".
  Een grote broer als wijzemans zou hier denk ik wel van pas komen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuke foto van Wijzemans. ;-)
  Enne mooie header ook......enne stom van je aaiphone! :-D
  O ja, enne stop met je te verontschuldigen en uitleggen....... *grin*

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Soms vind ik die Hollandse trekjes zo stom.

  Toen ik ‘gehandicapt’ werd, besloten mijn ouders de oude auto van mijn moeder niet te verkopen. Ik mocht hem gebruiken. Zo kon ik naar school / gaan studeren en kon mijn moeder blijven werken. Reactie van de omgeving? Ze moesten mij niet zo verwennen. Het was belachelijk. Enz enz.

  Nog steeds rijd ik in een auto van mijn ouders. Geen super de luxe chique exemplaar. Net aan voldoende voor wat ik nodig heb. Soms net tekort. Ik hoef alleen de benzine zelf te betalen. Mazzel? Enorme mazzel! Verwennerij? Ik zou zeggen: behulpzaamheid. Maar ik heb me er, mede door de reacties van buitenaf, lang schuldig over gevoeld. Voor geschaamd. Want andere ‘gehandicapten’ hebben deze mazzel niet. En met die gedachte help ik die andere ‘gehandicapten’ natuurlijk ook énorm…

  Die vrienden gaan vier keer per jaar luxe op vakantie. Gaan elke maand uit eten. Daar kiezen zij voor. Prima. Geniet ervan. Mijn ouders kiezen voor 3 weken per jaar met de caravan op pad. Want dat is voor hun vakantie. Daar kiezen ze dus vrijwilliger voor. Net zoals ze vrijwillig kiezen om mij te helpen. Zoals ze ook mijn broertje helpen.

  Mijn broertje die een enorme weg aflegde. Van extreme faalangst die hem ‘dwong’ naar een LOM-school te gaan tot projectleider van een studententeam van de universiteit. Gevraagd voor een uitblinkersgroep. Wij zijn trots. Onbeschrijflijk, tot in het puntje van onze kleine teen trots. En dat zeggen we ook. Te pas en te onpas. Als zijn naam valt, volgt er standaard een opschepverhaal. Op twitter loop ik er over leeg.

  Aan reacties van anderen, niet direct aan mij gericht, maar timing en woordkeus zegt soms een hoop, merk ik soms dat het niet zo gewaardeerd wordt. Maar ik weiger sorry te gaan zeggen. Ik ben trots en de hele wereld mag het weten. En als men het niet wil weten, dan is er nog zoiets als de ontvolgknop. Of je luistert lekker niet naar mijn opschepperij.

  Ik zou zeggen. Pak een keukentrap en ga nog een stapje hoger boven het maaiveld staan. Ik durf te wedden dat het uitzicht daar veel mooier is. En ga je er niet voor verontschuldigen. Jij hebt drie fantastische zonen en daar ben je trots op. Terecht. Want, nog afgezien van het feit dat Wijzemans ‘van de schaal valt’, alle moeders zijn toch trots op hun kinderen? Dus waarom zou jij je trots moeten matigen?

  En die iPhone… Zou jij er gelukkiger van worden als je het niet had gedaan omdat een ander het zich niet kan veroorloven? Ik durf te wedden van niet. Dus geniet lekker van je door de Bevelvoerder geregelde telefoontje! Je werkt er tenslotte méér dan hard genoeg voor!!

  Dus. Mijn mening. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jeuj! Je hebt er eentje!! Ik ben alleen maar blij voor je! En strontjaloers haha. Dikke knuffel, want jij weet wie dit zegt:))

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Potverdorie. Ik word altijd woest van dat geklets. Die stomme wijven ook altijd (sorry)! Ik zou zeggen: doe je ding en ga je vooral niet verontschuldigen, want de mensen kletsen toch wel. En inderdaad: Ik ben ook voor een keukentrapje: how high can you go?! Ga je eigen gang en laat de mensen praten. En veel plezier met je extra Iphone! En met alledrie je mooie zoons, niet te vergeten! ;-) Ik hoop dat ze alledrie een goed plekje in de wereld zullen vinden, en dan met name Wijzemans. Want gemakkelijk zal het niet voor hem zijn/ worden..

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik lurk vaak mee en ik kan alleen maar zeggen dat ik vind dat jullie het fantastisch doen.
  Dat maaiveld...wie heeft dat eigenlijk verzonnen en waarom slepen we dat nog met ons mee? Zolang je een ander niet bewust kwaad doet: doe wat je kunt en wilt! (Mensen praten toch wel, ongeacht!).

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Over welke 'schaal' hebben we het eigenlijk? Wie bepaalt wie er wel of niet op past? Waren we niet allemaal uniek?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. he getsie een mobiel waar je niks mee kan, alleen mee bellen... zou mijn ook echt absoluut NIET bekoren... ik vind t een goede oplossing hoor tweedehandsie kopen voor the time being en tenslotte werk je idd hard genoeg, mag je ook wel gewoon van genieten toch? Net als van ( al ) je jongen(tjes) :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het is goed om boven dat maaiveld uit te komen. Wij durven dat niet genoeg. En, kom op, we zijn allemaal uniek! Ieder heeft zijn kwaliteiten en daar mag, nee, moet je wat mee doen. Wees maar fijn trots op je kind(eren) en verontschuldig je niet. En verontschuldig je ook niet voor de aankopen die je doet. Je mag er van genieten dat het kan. En je doet er niemand mee tekort.
  En dat zeg ik, die met dit alles ook moeite heeft; durf ook bijna niet te vertellen van onze aankomende vakantei, of te zeggen hoe goed ik wel ben in mijn werk, enz enz.
  Wat zijn we toch rare wezens soms.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Boven het maaiveld uitsteken is a) voorwaar niet gemakkelijk b) niet te verstoppen c) niet iets waar je zelf voor gekozen hebt maar dorgaans een gevolg van talenten d) iets waar je trots op mag zijn en dus) niet iets waar je je voor hoeft te schamen!!! (Laat staan verontschuldigen)
  Bij 'boven het maaiveld uitsteken' denk ik overigens vaak aan een veld vol zonnebloemen. Die steken echt overal boven uit. Vallen wat dat betreft echt van de schaal. En mooi (pardon: MOOI!!!) dat ze zijn! Ik heb ze zich nog nooit horen verontschuldigen. Hoeft dan ook helemaal niet! Geef ze pokon, lieverd!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Oh enne... nee, ik heb geen i-phone en ja, ik zou hem eigenlijk best willen; lijkt me een heerlijk speledingetje. Maar!Wij hebben keuzes gemaakt die bij ons passen en waar wij doorgaans/meestal/over het algemeen bijzonder tevreden mee zijn. Jaloers? Ja, best een tikkie! Maar jou dat verwijten? Nee zeg! (Ik hoop dat je 't snapt...)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Verdikkeme, had ik een heel logje geschreven en is het weg, verdwenen. Als je er chagrijnig van wordt (vier-zes weken lang!) en je kan het betalen, ben je gek als je het niet doet... Iemand die jaloers is, moet zichzelf aanpakken, daar ben jij niet verantwoordelijk voor.
  Hoe ik over het maaiveld denk, dat weet je. Je kunt een olifant niet verstoppen in een konijnenhol, ook niet al zijn er heeeeeel veel konijntjes die helpen graven.... Ik heb daar een klein verhaaltje over geschreven, wat ik altijd als uitsmijter bij mijn lezingen vertelde...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Als het kan, waarom niet?

  Ennem, ken je andere ouders van 'kinderen die van de schaal afvallen'? Of heb je daar geen behoefte aan?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. hahahahaha blijf maar lekker heel lang rechtop staan/lopen lieve Rap zodat je goed zichtbaar blijft ..... zouden meer mensen moeten doen, kunnen we nog wat van leren!! Geniet ervan en alvast een HELE FIJNE vakantie gewenst; jullie hebben het verdiend.... :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @Mirjam: ik ken er een paar, maar alleen via het internet. Op school zitten er een paar (een rare lokale dichtheid hier in Repeldorp), en met hun ouders heb ik contact. De herkenning is bizar!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Repeltje, waarom zou je je moeten schamen? Je hebt een geweldig gezin, een prima baan een goed inkomen,een kind dat van de schaal afvalt.
  Geniet je suf meid, waarom niet, dat een ander die mogelijkheden niet heeft, dat is toch jouw schuld niet.
  Ik gooi alles maar op karma en het feit dat we hier zijn om te leren. Ieder heeft zijn eigen opdracht hier . Jullie doen het prima.

  Alleen die aaifoon , ik vind het vreselijke dingen, mensen zitten constant met zo'n ding in hun handen. Ik ben dolgelukkig dat er nog een gewone foon te koop was, eentje waarmee je kunt bellen en sms-en. Mijn dochter heeft ook zo'n kreng van een ding, al dat watsuppen e.d. je zou vergeten dat er ook mensen vlakbij je zijn, waarmee je een praatje kunt beginnen.
  Ik ga de volgende keer maar eens een reisspelletje meenemen naar het ziekenhuis, soms zit je zo lang te wachten, dat je je een ongeluk verveelt (dan moet je weer naar de SEH vrees ik en daar weer wachten) Ik probeer meestal een praatje te maken. Mensen die steeds maar naar het plafond zitten te staren , knappen soms geweldig op, als je begint over een schilderij dat daar hangt, of over de herrie van de MRI. Ach dan gaat e tijd ook weer sneller.
  Maar zo'n I-Phone, nee van mij hoeft dat echt niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hopelijk heb je nog eens de tijd om te verhalen over het leven boven het maaiveld ;-) succes !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Fijn, dat je die herkenning hebt! Voel je je er niet zo alleen in...

  :)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Tja, typisch Nederlands.....en oh wat zou ik dat graag veranderen....Onze omgeving, gelukkig niet onze naaste, die hebben gelukkig dezelfde denkwijze dan ik,reageert vaak met "wauw wat knap dat je dochter tweetalig onderwijs aan kan". Ik reageer dan met de opmerking: "intelligentie krijg je kado, wat je er mee doet, daar kun je trots op zijn". Ik geef dan het voorbeeld van mijn dyslectische VMBO-T-zoon die er keihard voor moest werken, maar nu met glans MBO-4 door gaat. Ik had echter geen moeite om mijn hoofd boven het maaiveld uit te steken toen onze "knappe" dochter thuis kwam met de Award "Term Best Student". Weet je waarom? Ze kreeg hem omdat ze haar vriendin waarvan zij dacht dat het niet goed met haar ging mbt eetgewoontes, zo goed hielp/helpt.......dan ben ik zo trots....en dat steek ik dan niet onder stoelen of banken. Naar mijn idee wordt intelligentie veel te vaak beschouwt als iets om trots op te zijn....wat mij betreft zijn andere maatstaven belangrijker, of je nu laag- of hoogbegaafd bent......maar trots zijn mag.....

  Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Beste klant,
  Financiering door experts is een van de snelstgroeiende bedrijven die leningen aanbieden aan particulieren en bedrijven, met name aan particulieren die zakelijke plannen en ideeën hebben, maar die het moeilijk vinden om te beginnen vanwege een laag of gebrek aan startkapitaal.

  met een betaalbare rente van 2% / geen boetes voor vervroegde of late aflossing van 1 tot 15 jaar.

  Hieronder staan enkele van de zakelijke ideeën met een lage investering om op te starten en te genieten van de voordelen van eigen baas zijn

  Decorateur
  Biologische landbouw
  Pluimvee-industrie.
  Horeca
  Makelaar
  Gym- en fitnesssector
  Kleding- en sieradensector
  elektronica- en automobielsector
  Glasproducten verwerkende industrie
  Supermarkten en fastfoodrestaurants enz.
  neem contact met ons op via e-mail: expertfundinginfo@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen